Nyheter

FORNØYD: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og den rumenske ambassadøren til Norge, Cristian Bădescu, under markeringen av den første levering av norges gamle F-16 jagerfly til Romania på Rygge flystasjon.

De første F-16 flyene er overlevert til Romania

RYGGE (Forsvarets forum): De tre første av totalt 32 F-16 jagerfly fra Norge ble tirsdag overlevert til Romania. Onsdag blir de flydd til sitt nye hjemland.

Publisert

Både Forsvarsminister Bjørn Arild Gram, sjef for luftforsvaret Rolf Folland og annet høytstående militært personell møtte opp på Rygge flystasjon i Moss, da Norge overleverte den aller første sendingen av norske F-16 kampfly til Nato-allierte Romania. .

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I november 2022 skrev Forsvarsmateriell kontrakt med Romania om salg av 32 fly, med tilhørende utstyr, reservedeler og trening av teknisk personell. Salget ble godkjent av amerikanske myndigheter i juni i år.

– For Norge er dette det største salget av militært materiell vi noen gang har gjort. Avhendingsavtalen har en verdi på mellom 4 og 5 milliarder kroner, forteller Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og legger til:

– Det vil også være av stor betydning for Romania som nå med disse 32 flyene fra Norge vil tredoble luftoppsettet sitt.

Gram mener at Natos styrke øker ved et salg som dette.

– Styrken til Nato er enkelt forklart summen av hva hvert enkelt land utvikler av forsvarskapasiteter.

– Best vedlikeholdt

Forsvarsministeren mener denne anskaffelsen av kampfly til Romania er viktig for deres luftvåpen.

– Romania har i dag veldig få funksjonelle fly. De har per nå 17 fly som de kjøpte fra Portugal, men etter dette kjøpet vil altså de tredobbel deres beholdning, fra én til tre skvadroner. Romania har også en langsiktig plan om å skaffe F-35 på et senere tidspunkt.

GLADDAG: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) hilser på en av de rumenske pilotene som skal fly deres nykjøpte F-16 fly ned til Romania.

Flyene som har vært en del av det norske luftforsvaret i over 40 år er blant de best vedlikeholdte i verden, skal man tro forsvarsministeren.

– Vi har hatt F-16 fly i mer enn 40 år, men fortsatt er det mange flytimer igjen på skrågene.

Faktisk er de norske F-16 i bedre stand enn flere av de samme modellene av nyere type.

– De norske F-16 har vært blant de best vedlikeholdte i verden. Ut fra den unike nasjonale kompetansen og erfaringen som Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) har, forventer vi at avtalen vil bidra til at flyene vil tjene Romania godt i en årrekke fremover, har direktør Gro Jære i Forsvarsmateriell tidligere uttalt.

Det har likevel vært et behov for både endringer og vedlikehold, før flyene offisielt leveres over til rumensk personell.

I en e-post til Forsvarets forum skrev brigader Aage Longva i FMA at flyene gjennomgått et vedlikeholdsprogram hos KAMS slik at de kan være operative etter ankomst i Romania.

– En gledens dag

Sjef for luftforsvaret Rolf Folland var også til stede på Rygge tirsdag.

– Først og fremst må jeg jo si at dette er en gledens dag at vi har endelig landet prosjektet og at de første flyene overleveres og flys ned til Romania. Jeg vet mine rumenske kollegaer har vært utålmodig i lang tid, som er forståelig når de er en grensenasjon til Ukraina og med en geografisk plassering ved Svartehavet og ønsker å bygge opp sin flykapasitet så raskt som mulig, sier han.

GOD OVERGANG: Sjef for luftforsvaret Rolf Folland forteller at overgangen fra de gamle F-16 flyene til de nye F-35 flyene har vært positiv.

Det siste året har F-35 vært det daglige operative kampflyet til Norge. Selv om  F-16-flyene nå overleveres til det Nato-allierte landet Romania sukker ikke Folland av den grunn, og forteller om en positiv start med bruken av F-35.

– F-35-flyene har levert så langt. Vi har jo flydd en del med den flymaskinen nå og er kanskje den mest erfarne aktøren i Europa. Vi er veldig fornøyd med flyet.

Han beskriver F-35 som et operativt, teknisk, logistisk, og velfungerende fly, men det er fortsatt utfordringer knyttet til det nye kampflyet.

RUMENSK: F-16 med registreringsnummer 1632 har nå fått fargene til det rumenske flagget på halen.

 – Som kjent er utfordringen for oss å ha et tilstrekkelig antall teknikere til å produsere flytid, noe som er viktig for å bygge opp den robustheten som vi trenger.

Forsinket

Etter planen skulle de nye eierne av flyene, Romania fly de tre nye maskinene hjem til Romania tirsdag ettermiddag. Forsinkelser i klargjøringen av flyene utsatte avgangen til onsdag morgen.

– De første norske F-16 flyene er nå overlevert til Romania. Det pågår fortsatt klargjøring av flyene. De vil ikke flys til Romania i dag (tirsdag journ. anm), skriver talsperson i Luftforsvaret Stian Roen i en e-post til Forsvarets forum.

TESTING: Flyene er testet og gjennomgått grundig og er klare for avgang fra Rygge flystasjon om kort tid.
Powered by Labrador CMS