Nyheter

ROMANIA NESTE: De første av F-16-flyene Romania har kjøpt av Norge flyr avgårde tirsdag. Flyet ovenfor, 659, skal ikke selges videre da det har over 8000 flytimer.

Norge sender F-16 til Romania tirsdag

De første av de 32 F-16 jagerflyene Norge har solgt til Romania vil bli flydd av gårde i løpet av tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

Forsvarsdepartementet melder i en presseinvitasjon at den første leveringen av F-16-fly til Romania vil skje tirsdag 28. november.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge pressemeldingen vil det være en markering på Rygge flystasjon hvor forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og representanter fra Forsvarsmateriell (FMA) og Luftforsvaret vil være til stede.

I november 2022 Forsvarsmateriell en kontrakt med Romania om salg av to skvadroner, 32 fly, med tilhørende utstyr, reservedeler og trening av teknisk personell. 

Fordi flyene er produsert av et amerikansk selskap, måtte amerikanske myndigheter godkjenne at Norge eksporten flyene til Romania. Salget ble godkjent av amerikanske myndigheter i juni i år.

I en pressemelding da salget ble godkjent, sa forsvarsministeren at salget vil være et viktig bidrag til å styrke luftforsvaret til en Nato-alliert, samtidig som det gir verdiskapning til norsk forsvarsindustri.

Utdannet rumenere i Norge

Brigader Aage Longva i FMA skriver at flyene har gjennomgått et vedlikeholdsprogram hos Kongsberg Aviation Maintenance Services slik at de kan være operative etter ankomst i Romania, i en e-post til Forsvarets forum.

– I tillegg gjennomføres utdanning av rumenske teknikere og overføring av reservedeler forberedes, skriver Longva.

I august ble det klart at Norge også donerer mellom fem og ti F-16-fly til Ukraina. Planen var at Norge skulle selge inntil tolv fly til amerikanske Draken International, men det ble ikke noe av. 

 Rettelse: I en tidligere versjon av artikkelen stod det at flyene er produsert i USA. De er produsert av et amerikansk selskap, men i Nederland. Endringen ble gjort 27. november 2023, kl. 16:07.

Powered by Labrador CMS