Nyheter

F-16: Det rumenske forsvarsdepartementet bekrefter overfor Forsvarets forum at de ønsker å kjøpe norske F-16. her ser vi flyene i såkalt «julestjerneformasjon» over Rygge i 2020.
F-16: Det rumenske forsvarsdepartementet bekrefter overfor Forsvarets forum at de ønsker å kjøpe norske F-16. her ser vi flyene i såkalt «julestjerneformasjon» over Rygge i 2020.

Romanias forsvarsdepartement til Forsvarets forum: Norges F-16-løsning var best

Norge kan tjene 3,6 milliarder kroner på salg av brukte jagerfly.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag bekreftet Forsvarsmateriell at de var i samtaler med Romania om å selge et større antall F-16 jagerfly.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Til Forsvarets forum sa Forsvarsmateriell at de er i «dialog» med Romania:

– Vi kan bekrefte at vi har dialog med Romania om salg av et større antall F-16. Utover det kan vi ikke kommentere ytterligere, skrev seniorrådgiver i Forsvarsmateriell Elisabeth Sandberg i en e-post.

Nå utdyper det rumenske forsvarsdepartementet overfor Forsvarets forum hvorfor de har siktet seg inn på å kjøpe 32 norske F-16.

Den beste løsningen

Etter å ha vurdert økonomiske og tekniske sider ved anskaffelsen mener det rumenske forsvarsdepartementet at Norge presenterte den beste totalløsningen av Nato-landene som ønsker å selge sine F-16.

– På bakgrunn av de økonomiske fordelene av pakken foreslått av Norge samt muligheten for å modernisere flyene i Romania, bestemte forsvarsdepartementet å ta de første nødvendige skrittene med Norge, skriver departementet til Forsvarets forum.

Les også: Skvadronssjef: F-16 blir viktig for Norge også etter at flyet fases ut

Ifølge Defense News ønsket også Belgia, Danmark, Nederland, Hellas og Portugal å selge sine F-16, men valget falt imidlertid på norske F-16.

354 millioner euro

Det vises til at den forestående avtalen, dersom den blir vedtatt av parlamentet, innebærer at Romania betaler 354 millioner euro (cirka 3, 6 milliarder kroner) for 32 jagerfly.

Det innebærer en stykkpris på rundt 114 millioner kroner per jagerfly.

I tillegg er det beregnet at det vil koste rundt 100 millioner euro for logistikktjenester og utstyr for å oppgradere flyene i en mer moderne konfigurasjon.

Det skal USA bistå med, opplyser det rumenske forsvarsdepartementet.

– Per nå opererer vi med en skvadron bestående av 17 F-16 jagerfly som var kjøpt av Portugal og oppgradert ved hjelp av USA, skriver departementet videre.

Dersom avtalen går gjennom, kan det rumenske luftforsvaret skilte med en flyflåte av totalt 59 F-16 jagerfly.

Ifølge Defense News vil det også innebære at Romania kan pensjonere flåten av 21 russiske MIG-fly.

Powered by Labrador CMS