Nyheter:

En forsvarsavtale for EU (PESCO) ble lansert rett før jul i 2017.

Frp sikrer norsk deltakelse i EUs forsvarsfond

Opposisjonen har fått gjennomslag for at Norge likevel skal bli med i EUs nye forsvarsfond EDF.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har måttet sette hardt mot hardt for å få regjeringen med på dette, men det var et svært viktig punkt for oss å få gjennomslag på, sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Fremskrittspartiet) i en pressemelding.

Enigheten er kommet på plass i forbindelse med forhandlingene på Stortinget om Forsvarets nye langtidsplan.

Deltakelse i EUs forsvarsfond sto også på kravlista til Arbeiderpartiet: Disse 11 kravene stiller Arbeiderpartiet for å bli med på ny langtidsplan.

Norske politikere, diplomater og lobbyister presset lenge hardt på for at norske selskaper skulle få tilgang til den nye honningkrukka, som har en størrelse på 7 milliarder euro for perioden 2021–2027. Og de lyktes. I juni 2018 bestemte EU-kommisjonen seg for å åpne det nye fondet for EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein.

Det ble beskrevet som en betydelig diplomatisk seier for Norge. Men tidligere i høst konkluderte regjeringen med at Norge ikke skulle bli med i fondet likevel.

«Regjeringen har gjennom en samlet vurdering av norsk deltakelse i EU-program ikke funnet rom for å delta i EDF», skrev Forsvarsdepartementet i forslaget til statsbudsjett for 2021.

Det ble tatt forbehold om at vedtaket ikke var endelig.

Med dagens valutakurs vil deltakelse i fondet etter NTBs beregninger innebære et bidrag på nærmere to milliarder kroner over de kommende sju årene..

Forsvarets forum har skrevet flere saker om forhandlingene i Stortinget:

* Krever halv milliard til flere stillinger i 2021– Arbeiderpartiet vil ha én besetning til på fregatt, 100 ansatte ekstra i Hæren og en styrking på Evenes.

* Fremskrittspartiet vil øke forsvarsbudsjettet med 1,49 milliarder kroner. Det aller meste skal gå til bemanning.

* Arbeiderpartiet har elleve krav - se dem her.

* Senterpartiet har minst syv krav til ny langtidsplan.

Powered by Labrador CMS