Nyheter

SIKTET: Skjermbilde av det som skal være den spionsiktede nordmannen.

Spionsiktet studerte norsk-tysk forsvarssamarbeid

Mannen i 30-årene som er siktet for forsøk på spionasje for Kina, skal ha vært på en studietur til Berlin for å studere Norges forsvarssamarbeid med Tyskland. 

Publisert Sist oppdatert

I 2023 skal den spionsiktede nordmannen ha vært på studietur med et en gruppe fra et lokallag i Arbeiderpartiet. Der skal han ha studert norsk-tysk forsvarssamarbeid, skriver NRK

Han skal fra før av ha en master blant annet knyttet til internasjonal politikk og en doktorgrad innenfor samme fagfelt ved et universitet i Kina. 

Etter Russlands angrep på Ukraina, har Tyskland blitt et av Norges viktigste samarbeidspartnere innen forsvar. Samarbeidet mellom landene har  flere ganger blitt utvidet, blant annet gjennom Norges anskaffelse av nye ubåter

– Det sikkerhetspolitiske er en dimensjon, og så er det materiell og våpenplattformer som er en annen dimensjon. Begge dimensjonene vil være av interesse, sier Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets stabsskole til NRK. 

Han mener at det på en slik tur kan dukke opp informasjon som kan være av interesse for en fremmed stat. 

NRK skal ikke være kjent med om studieturen til er en del av siktelsen mot nordmannen. 

Kontaktet av den siktede

Den spionsiktede mannen skal ha sendt meldinger til Nettavisens Kina-spaltist, forfatteren Torbjørn Færøvik, skriver NTB. 

– Han har vært aktiv på Facebook og sendt meg mange meldinger der, sier Torbjørn Færøvik til Nettavisen.

Færøvik, som har hovedfag i kinesisk historie, sier at han ble svært overrasket da han fikk høre hvem politiet hadde pågrepet på Gardermoen mandag. Han forteller at mannen kontaktet ham for noen måneder siden og spurte om han ville skrive en artikkel om Kina for et Ap-partilag.

– Så jeg skrev en kritisk artikkel, som jeg pleier å gjøre, og han takket for det. Han var helt normal og vennlig. I ettertid har han også kontaktet meg ved et par anledninger på Facebook for å spørre om et eller annet når det gjelder Kina. Jeg har aldri tenkt over aktiviteten hans som mistenkelig. Jeg får jo forespørsler om Kina hele tiden, sier Færøvik.

Inpass 

Nordmannen i 30-årene ble pågrepet mandag og er siktet for forsøk på spionasje til fordel for Kina. Dersom det skulle vise seg at den siktede nordmannen er spion, så illustrerer det at Kina arbeider på veldig mange nivåer, sier Færøvik.

– I dette tilfellet har de i så fall ønsket å få innpass i det norske politiske miljøet gjennom det største regjeringspartiet, sier han.

Mannen er varetektsfengslet i fire uker og vurderer om kjennelsen skal ankes, opplyser hans forsvarer, advokat Marius Dietrichson, til NTB. Ifølge Dietrichson sier mannen at han er uskyldig og ingen spion for en fremmed etterretning eller for Kina.

Powered by Labrador CMS