Nyheter

VROOM: På demonstrasjonen fikk kronprinsen og forsvarsministeren se mye av det våre nye stridsvogner har å by på.

Kronprinsen fikk se Norges nye stridsvogner «rett fra fabrikken»

MÜNCHEN (Forsvarets forum): – Samarbeid mellom våre to forsvarssektorer har ført til utviklingen av avanserte militære teknologier, sier kronprins Haakon i Tyskland. 

Publisert Sist oppdatert

På testbanen hos stridsvognprodusenten Krauss-Maffei Wegmann brøler to stridsvogner forbi. De skal til Norge etter hvert, men tirsdag får det norske publikumet nøye seg med noen runder frem og tilbake, maksfart, noen piruetter og en del eksos. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

På en balkong står Hans Kongelige Høyhet kronprins Haakon sammen med forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og flere representanter fra norsk og tysk forsvarsindustri og -politikk. De betrakter demonstrasjonen. 

– Vi fikk mulighet til å se og høre litt mer om stridsvognprogrammet. Det er jo et godt tegn at vi allerede har hatt to versjoner, tidligere versjoner av Leopard-stridsvognen, sier kronprins Haakon til Forsvarets forum tirsdag. 

Det er Krauss-Maffei Wegmann som produserer Leopard 2A8 NOR, som Norge har bestilt 54 av. De første skal etter planen leveres i 2026.

– En videreutvikling

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram og kronprins Haakon var to av dem som også fikk en gjennomgang av hvert kjøretøy på banen.

– Det er jo en videreutvikling, hvor kapasitetene blir bedre, og ytelsen går et hakk opp i forhold til den forrige. Så er det jo viktig at vi har dette samarbeidet med allierte, og utvikler ting sammen. Det synes jeg er et godt eksempel på det vi så i dag, sier kronprins Haakon til Forsvarets forum. 

Kronprinsen er neste i rekken for å bli Forsvarets øverste befalingsmann, når han en dag blir konge.

– Det er en del av det som kommer med rollen og oppgaven, og det er noe som jeg tar på stort alvor, sier kronprinsen. 

TAKK: KMW-sjef Ralf Ketzel takker kronprinsen for besøket.

Roste alliert samarbeid

Kronprins Haakon, en rekke norske statsråder og næringslivsledere er i Tyskland i disse dager. På programmet står både forsvar, klima og kultur. 

Kronprinsen åpnet tirsdag forsvarsindustrikonferansen Norwegian-German Business Summit, der han i åpningstalen uttrykte bekymring for verdenssituasjonen og roste samarbeidet mellom Norge, Tyskland og Nato. 

– Både Tyskland og Norge har førsteklasses forsvarsindustrier. Samarbeid mellom våre to forsvarssektorer har ført til utviklingen av avanserte militære teknologier. Dette styrker våre forsvarsevner og skaper arbeidsplasser og økonomiske muligheter langt utover forsvarssektoren i seg selv. Vårt samarbeid er basert på vår felles forståelse av at vi er sterkere når vi står sammen, sa kronprinsen i åpningstalen. 

NORDLYS: Flankert av nordlys åpnet kronprins Haakon «Norwegian-German Business Summit» i München.

Videre tok han opp konkrete samarbeid rundt stridsvogner, men også den nye ubåten 212CD som produseres i Kiel og er forventet levert til Norge i 2029. 

– Samarbeidet mellom Tyskland og Norge innen ubåter er et eksempel på noe unikt. Vi bygger identiske toppmoderne ubåter. Selskaper som pleide å konkurrere, samarbeider nå for å finne innovative og bedre løsninger. Partnerskap har seiret over konkurranse til beste for vår felles sikkerhet, sa kronprinsen. 

PÅ REKKE: ...og rad stod stridsvognene stilt opp til glede for kronprins Haakon og forsvarsminister Bjørn Arild Gram med følge.
Powered by Labrador CMS