Nyheter

PRISVINNER: Abiy Ahmed i Oslo i 2019 for å motta Nobels fredspris.

Nobelkomiteen: – Abiy Ahmed har et spesielt ansvar for å få slutt på Tigray-konflikten

Den norske nobelkomiteen ber Etiopias statsminister Abiy Ahmed om å få en slutt på borgerkrigen i Etiopia. Han fikk Nobels fredspris i 2019.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Som statsminister og vinner av Nobels fredspris har Abiy Ahmed et spesielt ansvar for å få en slutt på konflikten og bidra til fred, heter det i en uttalelse til nyhetsbyrået AFP og Morgenbladet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det er svært sjelden at Nobelkomiteen kritiserer en mottaker av prisen de selv har delt ut.

Abiy vant Nobels fredspris i 2019, i hovedsak på grunn av sitt arbeid med å avslutte den mangeårige konflikten mellom Etiopia og Eritrea. I november 2020 gikk han til militær aksjon mot makthaverne i Tigray-regionen, som hadde brutt med regjeringen. Borgerkrigen som fulgte, har kostet titusenvis av mennesker livet og drevet over 2 millioner mennesker på flukt.

Tomme matlagre

FN mener Tigray i praksis er under blokade, som gjør at mat og medisiner ikke kommer fram og har ført til hungersnød i regionen. Ifølge FN trues minst 400.000 mennesker av sult i Tigray, der matlagrene gikk tomme i sommer.

– Siden høsten 2020 har utviklingen i Etiopia eskalert til en omfattende væpnet konflikt. Den humanitære situasjonen er svært alvorlig, og det er ikke akseptabelt at humanitær bistand ikke slipper fram i tilstrekkelig grad, sier Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen.

Hun sier samtidig at fredsprisen i 2019 ble gitt ut ifra forholdene som gjaldt den gang.

– De fredsinitiativ som Abiy Ahmed iverksatte og som han fikk Nobelprisen for, var begrunnet i hans bidrag til fredsavtale med Eritrea og hans omfattende politiske initiativ for demokrati og utbygging av sivile rettigheter, heter det i uttalelsen.

Det er ikke mulig for komiteen å trekke tilbake en pris i ettertid. Reiss-Andersen kan heller ikke kommentere vurderingene som ble gjort i Nobelkomiteen i 2019, fordi forhandlingene er taushetsbelagt.

Svarer på kritikken

Talsperson for Etiopias statsminister, Billene Seyoum, svarer at Abiy allerede har tatt sitt ansvar.

– Statsministeren har faktisk tatt på seg dette «spesielle ansvaret» for å få slutt på konflikten ført mot staten av TPLF. Han har vært engasjert i å sette en stopper for siste års konflikt, i tillegg til de destabiliserende aktivitetene til TPLF, som er utpekt som en terrororganisasjon av parlamentet, sier Billen.

På en nylig pressekonferanse ba administrerende direktør Kenneth Roth i Human Rights Watch land om å presse Abiy for å la bistand komme gjennom.

– Den store trusselen er den etiopiske regjeringens blokade av humanitær bistand som millioner av mennesker i regionen desperat trenger, sier Roth.

Han legger til:

– Dette er et klassisk tilfelle av kollektiv straff. Dette er ikke å straffe tigrayske militærstyrker. Det straffer folket i Tigray.

Powered by Labrador CMS