Derfor var Rutte-besøket nyttig: – Fikk unike innsikter
Det var mange temaer regjeringen ønsket å presentere for Natos generalsekretær. De er fornøyde med utbyttet av Mark Ruttes besøk i nord.
NATO-BESØK: Natos generalsekretær Mark Rutte (midten) fikk presentert noe av det viktigste Forsvaret driver med av blant annet statsminister Jonas Gahr Støre, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter Rune Andersen (i bakgrunnen) og utenriksminister Espen Barth Eide.Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum
– Han er en veldig våken og interessert gjest. Jeg kjenner
ham fra de årene vi har vært statsministere sammen, og vi norske politikere,
både fra Erna Solbergs tid og min, har et godt forhold til Mark Rutte. Nederlenderne
og nordmenn forstår hverandre lett, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Forsvarets forum.
BUDSKAP: Det var mye som skulle frem til Nato-sjef Mark Rutte under besøket på Ramsund og Evenes.Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum
Utsatt av Trump-møte
Støre opplyser at besøket skulle blitt gjennomført i slutten av april, men at møtet med USAs president Donald Trump i Washington D.C. utsatte programmet. Rutte møtte også Trump samme dag i Det hvite hus.
Derfor er Støre glad for at de klarte å gjennomføre besøket bare én måned senere, et drøyt halvår etter at Rutte tok over for Jens Stoltenberg 1. oktober i fjor.
TRAFF SOLDATER: Rutte og Støre møtte også spesialsoldater i Ramsund.Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum
– At vi fikk gjort det såpass raskt etter, er et uttrykk for at
generalsekretæren ser viktigheten av nord. Det han har sett her, det er jeg
veldig glad for, for det betyr at han vil raskt forstå hva dette betyr, sier Støre.
Det var en rekke punkter regjeringen og Forsvaret var opptatte av å få fram under de graderte brifene og samtalene som var lukket for pressen og allmennheten.
Blant temaene var sikkerheten i Arktis, russiske deployeringer og kapasiteter nær Norge, hvordan Norge følger med på Russland og hvordan Forsvaret skaffer situasjonsbildet på vegne av hele alliansen i nord, opplyser Eide.
GOD STEMNING: Tonen var god mellom Espen Barth Eide og Mark Rutte.Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum
– Vi er i en verden hvor geopolitikken blir mye viktigere, hvor konkurranse mellom store stater er tilbake, dessverre. Det betyr at våre områder blir viktigere for Nato, fordi den korteste ruta mellom Russland og USA, den begynner på Kola-halvøya, som er rett ved siden av oss, sier Eide.
– Dette har vi mye innsikt i, og det er altså en strategisk utfordring for Nato å håndtere dette på en god måte, slik at vi opprettholder stabilitet og forutsigbarhet i våre områder, sier utenriksministeren.
– Veldig nyttig
Også Tore O. Sandvik syns det var viktig å få Rutte til regionen.
– Når han er her på et norsk kystvaktskip, som kan fortelle hvordan de opererer i havområdene, så får han en helt annen forståelse og blir badet i informasjon. Selv om det var en kort demonstrasjon, så viser vi hva vi kan og at vi gjør det med allierte jevnlig. Det er en viktig understreking, sier forsvarsministeren.
BLIDE TOPPER: Statsministeren, forsvarsministeren og sjef for Etterretningstjenesten Nils Andreas Stensønes i hyggelig passiar.Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum
Sandvik sier de fikk vist på et kart hvor nært Russlands atomvåpenarsenal, som ifølge FN er verdens største, ligger Norge.
– Vi er Natos øyne og ører i nord. Å ha det perspektivet, og løfte det til øverste nivå i Nato, er viktig for oss, sier han.
Sandvik sier de fikk presentert den økte tilstedeværelse av amerikanere, briter, franskmenn, tyskere og nederlendere i Norge, spesielt med øvelser som Joint Viking og Formidabel Shield.
– Det er veldig nyttig å ha med alle vi skal snakke sikkerhetspolitikk med til nord, understreker Sandvik.
MANGE INNTRYKK: – Han har badet i informasjon, sier Tore O. Sandvik om Ruttes dag i Nord-Norge.Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum
Utenriksminister Eide opplevde at Rutte var åpen for å høre på innspill.
– Vi hadde
hans fulle oppmerksomhet og han var veldig interessert og opptatt av å lære om dette. Jeg tror han fikk noen ganske unike
innsikter i både hvilke utfordringer Nato har her oppe, men også hva vi kan
gjøre med det, sier han.