Nyheter

MINNES: Hærsjef Lars Lervik og Jan Eilif Guettler under kransenedleggelsen ved British Normandie Memorial.

Hedret faren som døde i kampene i Normandie

NORMANDIE (Forsvarets forum): Man må kjempe om igjen og om igjen, når man jo kjemper for fred, frihet, menneskeverd og demokrati, sier etterkommer etter en av de falne under landgangen i Normandie.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjon

  • 6. juni er det 80 år siden D-dagen, da de allierte styrkene gikk i land i Normandie.
  • Statsledere fra de fleste allierte landene samles for å hedre de falne og minnes deres bidrag til krigens avslutning.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

– Jeg har en kjærlighet til Normandie og alle de menneskene som var her, og som kjempet, forteller Jan Eilif Guettler.

Da han han var to år gammel døde faren hans Jan Guettler akkurat her, under de alliertes landgang på de franske strendene i 1944.

Torsdag er det 80 år siden D-dagen, da de første soldatene gikk i land i Normandie. Jubileet markeres med minnetaler, kransenedleggelser og andre seremonier. Statsledere fra de fleste allierte landene er her for å minnes en av de viktigste hendelsene i kampen mot nazistene.

– Veldig varmende

Onsdag la Guettler ned en blomst ved British Normandie Memorial, et minnesmerke som viser navnene på 22.442 falne under britisk kommando under kampene.

Han setter pris på at faren hans og de andre som kjempet i Normandie hedres på denne måten.

DE FALNE: Sorte silhuetter rundt Gold Beach representerer de 1475 britiske soldatene som falt under kampene i Normandie.

– Det er veldig varmende. Det synes jeg er veldig godt å se det, og jeg får en følelse av at mennesket tenker litt videre. At det ikke er alt på glemt med en gang. Det synes jeg er veldig godt, sier han.

Putins fravær

En av deltakerne på seremonien var forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

– Det jeg sitter igjen med, er at vi må huske på at krig medfører enorme personlige ofre. Vi har vært med Jan Eilif Guettler som mistet faren sin da han var to år. Og så har vi vært med andre etterkommere som også har opplevd at familiemedlemmer enten ble skadd i krigen eller hadde med seg minner fra krigen etterpå, som familien måtte takle. Det andre er jo igjen å forstå viktigheten av det samholdet vi har sett, sier Kristoffersen til Forsvarets forum. 

MINNETALE: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen holder tale på British Normandy Memorial til den norske delegasjonen og norske veteraner.

Én statsleder er merkbart ikke til stede på årets minnemarkeringer. Russlands president Vladimir Putin er ikke invitert. For Guettler gir krigen i Ukraina en følelse av avmektighet.

– Man synes jo bare det er helt jævlig. Jeg kan bare gremmes over det, og være veldig lei meg og trist. Man ser jo at det er jo ikke bare å vinne en krig én gang. Det må jo gjøres om igjen og om igjen, når man jo kjemper for fred, frihet, menneskeverd og demokrati, sier han.

HEDRET SIN FAR: Jan Eilif Guettler la ned en blomst til minne om hans far, som døde under Operasjon Overlord i 1944.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS