Nyheter

SATSER LOKALT: I en ny rapport fra Norwegian Research Centre, ledet av Troms- og Finnmark fylkeskommune kommer lokale bedrifter best ut i byggekontrakter i opprustningen av Finnmark landforsvar på Porsangmoen.

Lokale bedrifter står for 95 prosent av Finnmark landsforsvars byggeavtaler

I en fersk rapport kommer det fram at det er de lokale bedriftene i Finnmark som står for nesten alle oppdrag i oppbyggingen av Finnmark landforsvar og garnisonen i Porsanger. 

Publisert

Tirsdag 23. januar ble resultatene av «Prosjekt leverandørutvikling Forsvaret» overrakt og lagt fram Forsvarsdepartementet på Garnisonen i Porsanger, melder Finnmark fylkeskommune i en pressemelding. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Dette vil bidra til å skape og sikre arbeidsplasser i små lokalsamfunn i nord. Nå desentraliserer vi innkjøpsmakta i Forsvaret, slik at lokale avdelinger kan få kjøpe varer og tjenester for inntil 1,3 millioner kroner, uttalte statssekretær i Forsvarsdepartementet, Anne Marie Aanerud under tirsdagens framleggelse. 

Prosjektet ble initiert av Porsanger kommune og igangsatt på bakgrunn av re-etableringen av Finnmark Landforsvar (FLF) på Porsangmoen og har vært organisert av Troms- og Finnmark fylkeskommune, ledet av Mona Halvari i samarbeid med blant annet FLF, Forsvarsbygg, Sápmi næringshage og NHO Arktis. 

I rapporten kommer det fram at lokale bedrifter i Finnmark har stått for 95 prosent av alle kontraktene innenfor eiendom, bygg og anlegg i arbeidet med opprustningen på Porsangmoen.

Bedriftene er i hovedsak fra Sør-Varanger, Alta og Lakselv, der en stor andel av bygg- og anleggssektoren i holder til.  

Les også: Oppussing i Porsangmoen leir forsinket etter konkurs 

Hovedmålet for prosjektet har tatt sikte på å få små- og mellomstore bedrifter (SMB) i Finnmark inn i forsvarssektorens leverandørportefølje og gjøre aktører i regionen mer bevisst og bedre rustet til å gripe mulighetene på forsvarsmarkedet.

Rapporten peker på  at slik anbudsordningen er nå, settes SMBene ofte på sidelinjen på grunn av store kvantum, samt regionale og nasjonale rammeavtaler i Forsvaret. Dette gjelder i stor grad levering av mat, transport, vedlikehold og personlig bekledning og utrustning (PBU), som i dag forvaltes av Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) nasjonalt. 

Krigen i Ukraina og det svekkede samarbeidet mellom Russland og Norge har satt fokus på viktigheten av Forsvarets tilstedeværelse i nordområdene. Et styrking av dette bidrar til en ytterligere synliggjøring av lokale ressurser i nord. 

– Framover skal Forsvaret vokse, ikke minst i nord. Vi må bruke mer av samfunnets ressurser på forsvar og beredskap og det er positivt at de midlene vi bruker på forsvar også gir ringvirkninger for lokalsamfunn og andre sektorer, sa Aanerud. 

Powered by Labrador CMS