Nyheter:

ØNSKER INNSYN: Frode Berg utenfor Stortinget etter en høring.

Frode Berg krever svar om E-tjenestens rolle

Berg er kritisk til hemmeligholdet rundt Etterretningstjenesten rolle i saken hans. Han mener offentligheten fortjener å få svar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den spionasjedømte nordmannen var i en lukket høring på Stortinget mandag, men har fortsatt ikke fått innsyn EOS-utvalgets rapport om saken sin.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Etter høringen har Berg forventninger om at offentligheten skal få innsyn etter hvert.

– Det var en åpenhet på en avgradert versjon som kan offentliggjøres etter hvert. Jeg håper vi sammen med Brynjulf Risnes har klart å overbevise dem om behovet for det, sa han til pressen.

Den pensjonerte grenseinspektøren ble pågrepet av russisk sikkerhetspoliti i desember 2017 og dømt til 14 års fengsel for spionasje. Han tilbrakte nesten to år i fengsel før han ble benådet i november 2019.

Berg har innrømmet at han jobbet for norsk etterretning, men hevder at han ikke innså rekkevidden av det han var med på og risikoen han tok gjennom sine kureroppdrag i Russland.

– Jeg vil fortelle om min situasjon i dag og litt om hvordan familien har det. Det har vært en prøvelse i tre år, hvor jeg blant annet har sett fram til rapporten fra EOS-utvalget. Det har derfor vært en nedtur med all støyen rundt hemmeligholdet av rapporten som ble lagt fram, sa Berg til VG på vei inn til høringen.

Det vakte oppsikt da Forsvarsdepartementet valgte å hemmeligstemple hele rapporten, trass i at EOS-utvalget selv ønsket mest mulig offentlighet om innholdet.

Powered by Labrador CMS