Nyheter

TREKKFUGL: Storskrikørnen hekker i Øst-Europa og Sentral-Asia, men trekker sørover om vinteren.

Ørner flyr utenom Ukraina

Ørner som pleier å migrere gjennom Ukraina, ser ut til å ha endret trekkrutene sine for å unngå områder berørt av krigen, viser en ny studie.

Publisert Sist oppdatert

GPS-data viser at storskrikørnen ikke bare har tatt store omveier siden Russland invaderte Ukraina i 2022, men den har også forkortet eller skrotet hvilepausene sine, viser studien som er publisert i tidsskriftet Current Biology.

Det betyr at det tok lengre tid før rovfuglene kom fram til hekkeplassene sine, og at de sannsynligvis også brukte mer energi på å komme seg dit.

– Det er som å løpe en maraton uten å ta en vannpause. Og på slutten ber noen deg løpe 11-12 kilometer til, sier en av forfatterne bak studien, Charlie Russel, til The Guardian.

Forskerne analyserte rutene til 19 GPS-merkede ørner gjennom Ukraina på vei til hekkeplasser i Belarus i mars og april 2022. Rutene ble da sammenlignet med 65 ulike ruter tatt av 20 fugler i løpet av årene 2018-2021.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS