Nyheter

TUNGVEKTER: HERA-dronen kan bære opp til ni granater, pakkes i spesialdesignet sekk og skal være blant markedets letteste i sin klasse.

Lanserte ryggsekkdrone som kan bære ni granater

HERA-dronen produsert i Vietnam kan bære opp til ni granater og enkelt pakkes ned i en sekk.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dronen som har fått navnet «HERA» er produsert av vietnamesiske ingeniører og skal per dags dato være den dronen på markedet som kan bære flest granater på en gang. Den skal kunne ha en maksimal bæreevne på 30,5 kilo og med det bære opp til ni granater.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Lars Peder Haga ved Luftkrigsskolen mener vekten antyder at det er snakk om 60 milimeter bombekastergranater.

Les også: Pentagon: Russiske ammunisjonslagre tømmes

– Fordelen her er at du har en maskin som både finner motstanderen og gir deg muligheten til å angripe umiddelbart, sannsynligvis med ganske god presisjon. En annen umiddelbar fordel med denne løsningen er at du kan bruke eksisterende «dum» ammunisjon uten modifisering, sier han til Forsvarets forum.

RT Robotics er et amerikanskeid selskap i Vietnam som lager ubemannede systemer. Under Vietnams forsvarsutstilling (VIDEX) 2022, viste selskapet frem sin nye drone.

Dronen kan enkelt brettes sammen og bæres av en person ved hjelp av en egen sekk designet for dronen. Med en egenvekt på rundt ni kilo skal den være blant de letteste i sin klasse. Den skal også være svært rask å ta i bruk, selv fra ryggsekken, og på under ett minutt skal den kunne pakkes ut og være i luften.

HERA skal ha en estimert flytid på 56 minutter uten ekstra vekt og rundt 46 minutter med en vekt opp til 2,6 kilo. Fulllastet med granater vil derimot flyvetiden reduseres betraktelig, og vil ifølge Haga gi noen begrensninger:

– Med bare 13 minutter flytid har du allikevel ikke så lang tid å lete på, og må ha ganske god greie på hvor motstanderen din befinner seg grovt sett. Et system med en ren oppklaring eller ildledningsdrone og presisjonsammunisjon kan antagelig være mer kosteffektivt med tanke på hvor mye ildkraft du får med deg.

– Det er et krysningspunkt mellom størrelse, vekt og kompleksitet på dronen versus nyttelast og utholdenhet, det vil her si ildkraft, som antagelig ikke er helt godt definert med tanke på hvor nytt dette er som konsept, legger han til.

Powered by Labrador CMS