Nyheter

REKKEVIDDE: En norsk K9 fyrer av den nye langtrekkende artillerigranaten NM269 som skal gi både større rekkevidde og bedre presisjon.

Hærens nye ammunisjon går over 40 kilometer

De nye artillerigranatene skal gi lenger rekkevidde og høyere presisjon. Leveransen starter allerede i 2023.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Artilleriammunisjonen som har fått navnet NM269 har en rekkevidde på over 40 kilometer og kan utnytte kapasiteten på Hærens nye K9 artilleriskyts bedre enn før.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi kan skyte færre granater som igjen gir redusert logistikk. Vi ser den enorme mengden ammunisjon som går unna i Ukraina, så dette vil gi oss forsyningssikkerhet om det skulle røyne på, sier Tomas Beck, sjef for Landkapasiteter i Forsvarsmateriell til Forsvaret forum.

Les også: USA med nytt hypersonisk missil

Granatene som også heter Insensitive Munition High Explosive Extended Range (IM HE-ER) har lav egenspredning mellom granatene, som kombinert med større sprengkraft og splinteffekt skal være enda bedre på lettpansrede mål på lange avstander enn dagens ammunisjon.

På grunn av krigen i Ukraina er deler av den nye ammunisjonsanskaffelsen blitt forsert, og leveransene starter allerede i 2023, skriver Forsvarsmateriell i en pressemelding.

– Den nye artilleriammunisjonen gir større rekkevidde, det gjør at man kan dekke et større område, vi ser fra Ukraina hvor viktig det er med lang rekkevidde for å holde avstand til en motstander, sier Beck og legger til:

– I gamledager hadde vi sv ært mye med god dekning, men nå har vi langt færre, derfor må vi ha større rekkevidde for å håndtere endringer på stridsfeltet. Man kan flytte ild raskere enn man kan flytte kjøretøy. Den nye ammunisjonen er optimalisert for å ha god virkning per enkelt granat.

Ifølge Beck vil den nye artilleriammunisjonen med større rekkevidde og høyere presisjon gi Hæren økt ildkraft.

Sprenggranatene er utviklet av Nammo i samarbeid med Forsvarsmateriell de siste årene. Granatene veier over 40 kg og er sikrere å håndtere og transportere for soldatene enn dagens ammunisjon.

– Det er veldig spennende at det er et norsk firma som Nammo som kommer med denne granaten, det viser hva forsvarsindustrien i Norge er kapable til å produsere. Dette er ammunisjon i verdensklasse.

Powered by Labrador CMS