Nyheter

42 seksuallovbrudd i 2024

Militærpolitiet behandlet over 700 saker i 2024. 42 av disse var seksuallovbrudd. 

VARIERT: Militærpolitiet behandlet i overkant av 700 saker i 2024, ifølge årsrapporten. Bildet er fra 2020, under et oppdrag i Steinkjær sammen med Luftvernbataljonen, og brukes som illustrasjonsbilde.

Til sammen behandlet Forsvarets militærpolitiavdeling (FMPA) 704 saker i fjor. 

42 av disse gjaldt seksuallovbrudd, hvorav 26 saker gjaldt seksuelt krenkende atferd, 13 saker med seksuell handling uten samtykke og tre voldtektssaker. 

Dette er en liten nedgang fra året før, men nivået har vært stort sett på samme nivå de siste fem årene. 

Det kommer frem Militærpolitiets årsrapport for 2024, som Forsvarets forum har fått innsyn i. 

Alle de tre voldtektssakene ble sendt til politiet for videre oppfølging. Ifølge rapporten endte ingen av voldtektssakene i retten.

To av dem ble henlagt, henholdsvis på bevisets stilling og fordi den fornærmede selv ikke ønsket å anmelde. Den tredje saken ble aldri opprettet som straffesak hos politiet. 

Tips oss!

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Tre tyverier av våpen og ammunisjon

militærpolitiet (MP) behandlet også fire tilfeller av underslag og tre saker som gjelder tyveri av våpen og ammunisjon. 

To av disse gjaldt ammunisjon til håndvåpen og ble undersøkt som disiplinærsaker. 

– Ammunisjonen var tatt ut av befal med formål om å gjennomføre frivillig skyting for HV-personell, men dette viste seg å ikke være godkjent av ansvarlig sjef. Saken ble derfor undersøkt av militærpolitiet og ammunisjonen ble tilbakelevert, skriver sjef for FMPA Sverre Robert Trumet de Fontarce Haugsdal i en e-post til Forsvarets forum. 

Den siste tyveri-saken gjaldt en savnet angrepsrifle av typen HK416. Våpen ble meldt på avveie ved en telling, og ble derfor anmeldt. Kort tid etter ble våpenet likevel gjort rede for. 

– Det hadde vært forsvarlig innelåst hele tiden, men ble først funnet etter en ny inngående kontroll, skriver Haugsdal. 

26 saker gjelder personer som har vært ruspåvirket i tjenesten, i tillegg til fire saker hvor noen har vært synlig beruset i tjenesten. To saker har involvert ruspåvirket kjøring av motorvogn og én sak gjelder narkotikaovertredelse. 

Ifølge rapporten er Forsvarets håndtering av ulovlig rus «utfordrende». 

«Militærpolitiet opplever fortsatt at det er frustrasjon både blant vernepliktige, men også blant sjefer at det ikke finnes klare retningslinjer i forhold til håndtering av ulovlig rus», skriver Haugsdal i rapporten. 

Tre «hatefulle ytringer»

16 av sakene gjaldt oppbevaring av alkohol. I henhold til vernepliktsforskriften har soldater, som er i tjeneste uten å være tilsatt, ikke lov til å oppbevare alkohol inne på militært område. Dette gjelder for eksempel soldater som avtjener førstegangstjenesten. 

Tre saker gjaldt «hatefulle ytringer» og 26 saker gjaldt uforsiktig omgang med våpen eller eksplosiver. 

Rapporten er titulert Militærpolitiets årsrapport, men det kan være enkelte saker som likevel ikke inngår i oversikten. 

Den gjelder nemlig kun aktiviteten ved Forsvarets militærpolitiavdeling (FMPA), og inkluderer derfor ikke aktivitet ved MP-kompaniet i Brigade Nord (MPKP) eller MP-enhetene i Heimevernet. 

MPKP gjennomfører alle typer oppdrag bortsett fra ordenstjeneste og etterforskning, mens denne typen oppdrag varierer mellom de ulike HV-distriktene. 

Rapporten viser heller ikke disiplinærsaker som behandles og avgjøres av refsende sjef uten støtte fra MP. Saker som er anmeldt direkte til politiet, uten at MP er involvert, vil heller ikke fremgå i denne rapporten. 

Powered by Labrador CMS