Desemberdrillen

SNØFALL: Bildet er fra Quantico, USA i romjulen 2021, etter det ekstreme snøfallet. Da var det mulig å stå på ski på golfbanen!
SNØFALL: Bildet er fra Quantico, USA i romjulen 2021, etter det ekstreme snøfallet. Da var det mulig å stå på ski på golfbanen!

#Luke 3: Jørns slakter i USA solgte ham 11 kg ribbe- med spener

Sjefen for Finnmark Landforsvar, Jørn Qviller legger bak seg mange minnerike desemberdager.
I år vil han pakke inn julegave til en helt rå dame fra Telemark bataljon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Desemberdrillen» stiller Forsvarets forum ulike folk med tilknytning til Forsvaret, seks spørsmål rundt desember, tradisjoner og året som har gått. Spalten tar for seg en ny forsvarspersonhver dag i hele desember - som en forlenget julekalender.

Navn: Jørn Qviller

Alder: 50

Yrke: Infanterioffiser. Sjef Finnmark Landforsvar

Sted: Finnmark


Hva betyr desember for deg?

Desember betyr snø, ski, familie, god mat og tid for refleksjon. Selv om desember ofte er travel frem til jul både på jobb og privaten, så setter jeg stor pris på anledningen til å oppsummere året, tenke på hva som betyr mest for meg, og begynne å se fremover.

Hvilken forsvarsperson ville du gitt julegave til, og hva hadde du pakket inn?

Alle som er på jobb i jula og passer på landet mens vi andre kan ta fri med familien. Det står respekt av grensejegere, kystvaktpersonell, flyvere og andre som løser oppdrag hver dag for landet vårt, også i jula. Det er viktigere enn på lenge.

Jeg ville ha pakket inn julebrus fra Hamar. Det er den beste julebrusen! Hvis jeg må plukke ut én person så må det bli Hanna fra «Norges tøffeste». Rå dame fra Telemark bataljon som viser hva det bor i våre soldater, om det er Telemark bataljon, eller en annen operativ avdeling. Hun skulle fått julebrus hun også!

Ditt mest minnerike sted å tilbringe desember måned/feire jul?

Her er det mange plasser å velge mellom. Den kan ha vært på jobb som sersjant på Helligskogen, Skibottendalen i 1993, eller deployering til Afghanistan, eller på jobb i Finnmark. Vi har også hatt fine familiejuler hjemme, i Malaysia og New York, men jeg tror jeg må gå for jula i fjor, i Quantico, USA. Da fikk nesten hele familien COVID (unntatt kona), men utrolig koselig å være samlet. Så kom det snø i romjula og vi stod på ski. Snøen forsvant noen dager etterpå.

Hva må du ha i desember?

Jeg er veldig glad i pinnekjøtt og ribbe. Det var ganske interessant å bestille ribbe hos min lokale slakter i USA. Da kunne vi få så store stykker vi ville, så vi fikk ribbe på 11 kilo, inklusive spener, på deling på oss norske familier... Slakteren syntes det var eksotisk at vi spiste sånt kjøtt til jul.

Hvilken nyhetssak fra året som har gått, har gjort mest inntrykk på deg? Hvorfor?

Det er dessverre mye å ta av, men åpenbart så er det den russiske invasjon av Ukraina. Vår nabo har gått til angrep på et uskyldig naboland. Det er krig i Europa. Det har gått innpå meg som medmenneske og militær. En utrolig brutal krig der Russland viser total fravær av respekt for krigens folkerett, menneskeverd og verdighet. Det er vår nærmeste nabo.

Hva er ditt nyttårsforsett?

Få en ny hobby, kanskje fluefiske. (Tilbringe mer tid med kona, sier kona).


Powered by Labrador CMS