Nyheter

SPESIALFARTØY: SS-750 er det russiske fartøyet en dansk patruljebåt observerte ved Nord Stream fire dager før eksplosjonene.

Russisk spesialfartøy fotografert nær Nord Stream før eksplosjonene

Observasjonen av det russiske spesialfartøyet SS-750 ble fotografert av en dansk patruljebåt nær stedet der Nord Stream-rørledningen ble sprengt, opplyser Forsvarskommandoen i Danmark.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det melder danske Dagbladet Information. Observasjonen av SS-750 skjedde fire dager før eksplosjonene. Skipet har en miniubåt av typen AS-26 Priz om bord, ifølge avisen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

En dansk patruljebåt tok da 26 bilder av det russiske fartøyet øst for Bornholm 22. september.

– Det er utrolig interessant. SS-750 er et spesialfartøy konstruert nettopp for undervannsoperasjoner, sier den svenske forskeren, Russland-kjenneren og etterretningseksperten Joakim von Braun.

Les også: Tyske medier: Båt brukt i Nord Stream-sabotasje identifisert

Kaster lys

Jacob Kaarsbo, senioranalytiker i Tænketanken Europa og tidligere ansatt i Forsvarets Efterretningstjeneste, mener opplysningen kaster lys over det som skjedde i området i dagene før eksplosjonen.

– SS-750 er det mest interessante fartøyet å få bekreftet, da vi vet at dette har kapasitet til å gjennomføre en slik operasjon, sier han til avisen.

Information har tidligere avslørt at den danske Forsvarskommandoen er i besittelse av 112 bilder av russiske fartøyer i området, men det er første gang at forsvaret har bekreftet at det er snakk om det konkrete russiske fartøyet med miniubåten om bord.

Det er foreløpig ikke kjent hva de øvrige 86 bildene er av.

Sabotasje

Ved slutten av september i fjor ble det oppdaget fire lekkasjer i gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 som følge av eksplosjoner på havbunnen nær den danske øya Bornholm i Østersjøen.

Hovedteorien er at eksplosjonene skyldtes sabotasje, men det er stadig uklart hvilket land eller hvilken gruppering som står bak.

Både Tyskland, Sverige og Danmark har startet etterforskning av eksplosjonen.

Powered by Labrador CMS