Nyheter

ILLUSTRASJONSBILDE: Et norsk og et dansk F16 jagerfly. I helgen var det to danske F16-fly som skremte den premiehesten Horsebo Smarties.

Dansk premiehest fikk panikk av jagerfly – måtte avlives

Den meritterte dressurhesten Horsebo Smarties måtte avlives i helgen etter at den ble skremt av to F16-fly og løp gjennom flere treporter.

Publisert Sist oppdatert

Den tragiske hendelsen skjedde i Græsted i Nordsjælland. Hestens eier, Helle Mørkøv Kristiansen, forklarer at den gikk og gresset da to lavtflygende jagerfly skremte den.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Hesten fikk panikk og galopperte ut av innhegningen, tvers gjennom to treporter og ut på en hovedvei. Ferden endte inne på en gård, hvor Horsebo Smarties falt sammen i smerter.

– Han får fullstendig panikk, og når vi endelig får tak i ham har han blødende sår overalt, fordi han har løpt gjennom flere gjerder og porter. Sjokket og anstrengelsen ble for mye for ham. Da dyrlegen kom ble vi raskt enige om at han måtte avlives, for organene var ødelagt, og bakbeinet var helt knust, sier Kristiansen til DR.

Hun er kritisk til at jagerflyene fikk fly så lavt. Det danske forsvaret bekrefter flygingen overfor DR og opplyser at de to F16-flyene hadde dispensasjon til å fly i 3000 fots høyde.

I 2021 måtte Forsvaret betale mer enn 100.000 kroner etter at en hest ble skadet som følge av overflyvning av jagerfly. Les mer her! 

Horsebo Smarties ble 22 år gammel og var pensjonert som dressurhest. På merittlisten hadde den VM- og EM-gull samt Paralympics-bronse med pararytteren Stinna Tange Kaastrup.

– Det er fullstendig fryktelig og en helt tragisk måte å skulle forlate verden på for en så fantastisk hest. Det er meget uverdig for ham, sier Kaastrup.

Powered by Labrador CMS