Nyheter

STRESSER: Matvanene til denne øglen, av arten aspidoscelis neotesselatus eller Colorado checkered whiptail, forstyrres av militære helikoptre.
STRESSER: Matvanene til denne øglen, av arten aspidoscelis neotesselatus eller Colorado checkered whiptail, forstyrres av militære helikoptre.

Helikopterstøy fører til stress-spising blant øgler

Forskere vet Utah State University har studert oppførselen til en spesiell type øgle og funnet at støy fra en nærliggende militærbase fører til stress-spising.

Helikopterstøy fra militærbasen Fort Carson i Colorado Springs fører til problemer for arten aspidoscelis neotesselatus. Øglen er i USA bedre kjent som «the Colorado checkered whiptail».

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

En gruppe forskere ved Utah State University (USU) har funnet at øglen får økte nivåer av stresshormonet kortisol når helikoptre fra Fort Carson flyr over. Det skriver nettstedet New Scientist.

Helikoptre og jagerfly

Fort Carson er base for helikoptre av typen Apache, Chinook, Black Hawk. I tillegg operer F-16 jagerfly fra basen. Som en del av studien har amerikanske piloter flydd over testområdet på spesifikke dager, mens de unngikk testområdet andre dager.

Under overflyging målte forskerne et støynivå på opp mot 112,2 desibel på bakkenivå. Maksimalt støynivå på bakkenivå i området ligger normalt på 55,8 desibel.

Ifølge Hørselshemmedes landsforbund (HLF) sine nettsider er 112,2 desibel et lydnivå mellom høy torden (110 dB) og et rockeband med fullt trøkk (120 dB). Ifølge Store norske leksikon er det støy på nivå med en trykklufthammer.

Les også: Amerikansk generalmajor suspendert etter angivelig jaktblemme.

Stress-spising og mindre bevegelse

Støyen og de økte nivåene av kortisol fører ifølge studien til at øglene stress-spiser og beveger seg mindre. Forskerne har observert oppførselen til 82 øgler, for deretter å ha tatt blodprøver av de samme øglene.

Øglen er listet som en art av «special concern» på Colorado Parks and Wildlifes liste over truede arter. Forskerne ved USU har gitt en anbefaling til den amerikanske Hæren om å begrense de mest støyende overflygningene, for å begrense skadeeffekten.

Les også: I 2021 ble en hest skadet etter overflyging av jagerfly.

Powered by Labrador CMS