Nyheter

KALD KRIG: Det nyeste er tvangsdiplomatiet og Russlands trussel om bruk av makt rundt Ukraina. Noe lignende har vi ikke sett siden Den kalde krigen, sa Nils Andreas Stensønes under fremleggelsen av trusselvurderingen Fokus 2022.
KALD KRIG: Det nyeste er tvangsdiplomatiet og Russlands trussel om bruk av makt rundt Ukraina. Noe lignende har vi ikke sett siden Den kalde krigen, sa Nils Andreas Stensønes under fremleggelsen av trusselvurderingen Fokus 2022.

Sjef E-tjenesten: Russland driver med tvangsdiplomati

Viseadmiral Nils Andreas Stensønes sier at Russland har en framferd som Sovjetunionen under Den kalde krigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det nyeste er tvangsdiplomatiet og Russlands trussel om bruk av makt rundt Ukraina. Noe lignende har vi ikke sett siden Den kalde krigen, sier sjef for Etterretningstjenesten Nils Andreas Stensønes til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

En knapp time tidligere stod viseadmiralen på podiet og la fram trusselrapporten Fokus 2022. Der ble det vist til at Russland ikke ser seg tjent med en løsning på konflikten i Øst-Ukraina, så fremt det ikke fører til at Ukraina blir holdt utenfor Nato og EU.

– De står klar med over 150. 000 kampstyrker, sa Stensønes som siktet til russiske troppestyrker i grenseområdene mot Ukraina.

– De har alt de trenger for å gjennomføre en mindre invasjon, fortsatte Stensønes.

Til Forsvarets forum sier forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) at Russland bærer ansvaret for å løse situasjonen.

– Det kritiske nå er hva Russland gjør på grensen mot Ukraina. Det er en veldig alvorlig situasjon. Ansvaret for å deeskalere, det ligger i Moskva.

Cold response

Samtidig som den spente situasjonen mellom Nato, Ukraina og Russland ikke ser ut til å løse seg, forteller Stensønes at de følger med på russisk aktivitet i forbindelse med Nato-øvelsen Cold Response.

Da skal rundt 35.000 deltagere fra 20 Nato-land og medlem i Partnership for Peace (PfP) skal delta i øvelsen.

Stensønes sier at E-tjenesten skal overvåke om det forekommer simulerte missilangrep, og jamming av GPS under øvelsen.

– Vi følger også med, sammen med PST, om det er etterretningsaktvitet mot øvelsen, sier Stensønes.

– Når vi får flere allierte styrker tilstede i landet følger vi spesielt med hva som skjer rundt de, og om Russland øker sin tilstedeværelse for å overvåke situasjonen.

Viktig Nato-øvelse

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen sier at Nato-øvelsen er viktig i lys av den sikkerhetspolitiske situasjonen.

– Det er viktig at vi trener sammen med våre allierte og at vi er i stand til å ta i mot allierte og øve sammen med dem under øvelsen.

– Russland er varslet på ordinær måte om øvelsen og de er godt kjent med den. Det er ingen ting som skulle tilsi at denne øvelsen vil bidra til øke spenningen i den sikkerhetspolitiske situasjonen eller at det vil bli oppfattet som en trussel fra russisk side, sier Enoksen til Forsvarets forum.

Powered by Labrador CMS