Nyheter

STORINNKJØP: Sverige har allerede kjøpt 20 Patria 6x6-kjøretøy. Det ga åpenbart mersmak og de går nå til innkjøp av flere.

Sverige utvider panserstallen

Det svenske forsvaret kjøper ytterligere 321 pansrede sekshjulinger fra finske Patria. 

Publisert Sist oppdatert

Svenske Försvarets materielverk (FMV) har inngått en kontrakt med finske Patria om kjøp av pansrede personellvogner med sekshjulsdrift. 

Bestillingen gjelder 321 pansrede kjøretøy med tilhørende våpenstasjoner. Avtalen har en verdi på rundt 5,3 milliarder svenske kroner. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Dette blir et betydelig tilskudd til hæren, som får svært potente pansrede kjøretøy, sier sjefen for hærmateriell Jonas Lotsne i en pressemelding fra FMV. 

Kjøretøyene vil ifølge FMV utstyres med røykkastere og automatisk brannslukking. Kjøretøyets våpenstasjon kan utstyres med maskingevær, granatkaster og panservernvåpen. 

I en pressemelding fra Patria opplyses det at kjøretøyene blant annet skal brukes av Livgardet regemente i Kungsängen. 

Med dette utvider Sverige sin stall av Patria 6x6 – eller Pansarterrängbil 300, som er kjøretøyets svenske navn. Försvarsmakten kjøpte sine 20 første i april 2023. Disse er allerede levert. 

De første av de 321 nye kjøretøyene vil leveres i første kvartal av 2025, med påfølgende leveringer frem til og med 2030. 

Innkjøpet er en del av forsknings- og utviklingprosjektet CAVS (Common Armoured Vehicle System), der Finland, Latvia, Sverige og Tyskland deltar. 

Målet med prosjektet er å utvikle et pansret kjøretøy-system basert på landenes felles krav. Prosjektet vil produsere flere forskjellige kjøretøy basert på Patrias 6x6-plattform.

Kjøretøyet er designet for troppetransport og kan frakte opp til 12 soldater med utrustning.

Kjøretøyet er modulbasert og kan tilpasses ulike bruksområder og kan for eksempel benyttes som pansrede ambulanser. 

Powered by Labrador CMS