Nyheter

FASES UT: Leopard 2A4NO stridsvogner på øvelse i Indre Troms. Neste år undertegnes kontrakt med ny leverandør.
FASES UT: Leopard 2A4NO stridsvogner på øvelse i Indre Troms. Neste år undertegnes kontrakt med ny leverandør.

Planlegger å signere stridsvogn-kontrakt i 2022

Anskaffelsen gjennomføres som en konkurranse mellom to leverandører fra Tyskland og Sør-Korea. Kostnadsrammen er på 19,3 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kommer fram i regjeringens forslag til forsvarsbudsjett som ble lagt fram idag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Prosjektet kalles «9360 Stridsvognkapasitet til Hæren». Formålet er å anskaffe moderne stridsvogner med evne til å bekjempe en fiendes landbaserte, mobile plattformer. Prosjektet omfatter også integrert logistikkstøtte, utdanningsmateriell og del- og støttesystemer.

De nye stridsvognene skal leveres fra 2025. Det er planlagt med endelig valg av leverandør og signering av kontrakt i løpet av 2022.

Ifølge forslaget til forsvarsbudsjett er kostnadsrammen for stridsvognprosjektet minst 19,3 milliarder kroner.

Vognene som vurderes som aktuelle av Forsvaret er Leopard 2A7 fra Krauss-Maffei Wegmann i Tyskland og K2 Black Panther fra Hyundai Rotem, utviklet i Sør-Korea.

De nye stridsvognene skal inngå i Brigade Nord som videreutvikles med fire manøverbataljoner og tilhørende støtteavdelinger.

Hæren er i dag utstyrt med Leopard 2 A4NO-stridsvogner som ble produsert tidlig på 80-tallet. Flere av vognene er ikke lenger en del av dagens operative struktur.

– De eksisterende stridsvognene nærmer seg slutten av sin tekniske og operative levetid. For å opprettholde kapasiteten inntil nye stridsvogner blir levert, gjennomføres det en levetidsforlengelse i form av anskaffelser av kritiske komponenter og reservedeler, heter det i forslaget til neste års forsvarsbudsjett.

Les mer: Står mellom sørkoreanske eller tyske stridsvogner

Powered by Labrador CMS