Nyheter

VARSLER KJØP: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram og finansminister trygve Slagsvold Vedum på vei inn i Nammos anlegg på Raufoss.
VARSLER KJØP: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram og finansminister trygve Slagsvold Vedum på vei inn i Nammos anlegg på Raufoss.

Regjeringen foreslår milliardkontrakt med Nammo

RAUFOSS (Forsvarets forum): Regjeringen vil kjøpe artilleriammunisjon for 2,6 milliarder kroner fra Nammo. Det er Nammos største kontrakt noensinne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er en ny sikkerhetspolitisk situasjon. Det er krig i Europa, beredskapen er hevet. Det her genererer et stort behov for militært materiell, herunder ammunisjon. Det skjer både fordi Norge og andre land har behov for å styrke sin beredskap og fordi Ukraina har behov for tilførsel av militært materiell, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram på en pressekonferanse på Raufoss fredag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

På pressekonferansen fortalte Gram at regjeringen går inn for et forsert og svært stort innkjøp av artilleriammunisjon, med en samlet prosjektramme på inntil 2,6 milliarder kroner.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, og konsernsjef i Nammo, Morten Brandtzæg deltok også på pressekonferansen.

Nyutviklet granat

– Dette er en 155mm granat, som skal overflatebehandles, lakkeres og fylles. Det skal monteres stridshoder foran og så videre, sier prosesstekniker John Arne Børresen.

Han står i en bråkete, hvitmalt hall, med sterk lukt av kjølevæske og metall. Flere maskiner durer i bakgrunnen.

PROSESSTEKNIKER: John Arne Børresen jobber for Nammo på Raufoss.
PROSESSTEKNIKER: John Arne Børresen jobber for Nammo på Raufoss.

Avtalen handler om produksjon av nettopp 155mm artillerigranater.

– Det er en nyutviklet artillerigranat som har lengre rekkevidde enn det vi har fra før, den har en rekkevidde på rundt 40 kilometer, sier forsvarsminister Gram til Forsvarets forum

Børresen ønsker avtalen med regjeringen velkommen.

– Det er klart positivt for Nammo. Og nødvendig. Vi driver i gamle bygninger som er lite hensiktsmessige, sier han.

AMMUNISJON: Den grønne granaten til venstre er en 155mm granat.
AMMUNISJON: Den grønne granaten til venstre er en 155mm granat.

Før detaljene i avtalen er ferdigforhandlet, kan han ikke si noe om antallet granater som skal produseres. Ifølge forsvarsministeren vil regjeringen legge forslaget frem for Stortinget i løpet av våren.

– Vi fremmer en investeringsproposisjon til Stortinget parallelt, der kontrakten inngår, sier Gram.

– Forutsigbarhet og trygghet

– Det store behovet for mer våpen og ammunisjon gjør det og helt nødvendig å øke produksjonskapasiteten. Dette ble nylig understreket av Natos generalsekretær, sa Gram på pressekonferansen.

Når avtalen er ferdig forhandlet mellom regjeringen og Nammo, skal den legges frem for Stortinget til endelig godkjenning.

TRIO: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram, konsernsjef i Nammo Morten Brandtzæg og finansminister Trygve Slagsvold Vedum.
TRIO: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram, konsernsjef i Nammo Morten Brandtzæg og finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

– En så stor bestilling vil gi et grunnlag for at Nammo får investert i økt produksjonskapasitet, sa Gram.

– Denne investeringen kan gi forutsigbarhet og trygghet for landet, sa finansminister Vedum på pressekonferansen.

– Vinn-vinn

Arbeiderpartiets parlamentariske leder Rigmor Aasrud mener at det er svært overraskende hvis avtalen ikke får flertall på Stortinget.

– Ut fra de signalene jeg har oppfattet på Stortinget, der man er opptatt av at man skal ha produksjon her på Nammo, som kan bidra med økt produksjonskapasitet, så regner jeg med at det blir flertall for den løsningen som er skissert, aier Aasrud til Forsvarets forum

– Dette er en vinn-vinn-situasjon. Nammo kan bygge ut kapasitet her og vi får mer våpen inn i våre beredskapslagre, fortsetter stortingsrepresentanten.

Ammunisjonsdebatt på Stortinget

I den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), at verden nå står i en ekstraordinær situasjon, der Russland ikke kan vinne fram med sin aggresjon, og at det forutsetter en plan for å gjenskaffe donert materiell og over tid styrke egne beholdninger.

I budsjettet for neste år opplyser Gram at det ble bevilget ytterligere 465 millioner kroner til å styrke beredskapslagrene på ammunisjon.

– Forsvarsdepartementet er i tett dialog med Nammo på Raufoss om hvordan vi kan bidra til den videre utviklingen av produksjonskapasitet for økt leveranse og beredskap - da særlig artillerigranater. Vi har nettopp framskyndet bestillingen for å sikre at vi har så god tilgang til leveransene som vi trenger, svarte Gram på spørsmål fra Hårek Elvenes (H) om hvordan regjeringen vil øke ammunisjonsproduksjonen i Norge.


Powered by Labrador CMS