Nyheter

TAPTE: Eirik Lundby tapte søksmålet mot staten for å få yrkesskadeerstatning. Nå håper han Høyesterett tar saken hans.

Varig skadet yrkessoldat får ikke erstatning - vil anke til Høyesterett

Tidligere visekorporal Eirik Lundby er skuffet over å fortsatt ikke få yrkesskadeerstatning. Lagmannsretten mener treningen han gjorde da han ble skadet er normal for ansatte i Forsvaret.

Publisert

– Det føles urettferdig, sier Eirik Lundby om resultatet fra rettssaken i lagmannsretten.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

En enstemmig dom fra lagmannsretten gikk mot at Lundby skulle få yrkesskadeerstatning etter at han fikk rabdomyolyse i 2018.

Rabdomyolyse skyldes akutt ødeleggelse av store mengder muskelceller. Akutt nyresvikt er en vanlig komplikasjon.

Dette fikk Lundby etter tøff treningsøkt under et kurs. I tiden etter har han levd med smerter i overkroppen, noe som har gjort at han ikke lenger kan jobbe i sambandsbataljonen.

Siden skaden skjedde i arbeidstid, har han søkt om yrkesskadeerstatning. Det har han ikke fått, selv om både Nav og Trygderetten er enige i at det var treningsøkten som var skyld i skaden.

I september var saken oppe i Eidsiva lagmannsrett. Fredag kom dommen, hvor de konkluderte med at hendelsen dreier seg om ordinær militær trening som må anses som normalt for ansatte i Forsvaret, akkurat slik Trygderetten gjorde.

Advokaten hans, Øyvind Vidhammer i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig, sier de er uenige i lagmannsrettens vurdering og vil anke saken.

– Vi mener Trygderetten og lagmannsretten legger terskelen for hva som skal regnes som normal belastning for en yrkessoldat, for høyt. Vi håper derfor på et mer retningsgivende synspunkt fra Høyesterett, sier Vidhammer.

Aldri trent på denne måten før

Treningen som skadet Lundby var i regi as U.S. Marine Corps i forbindelse med et ledelseskurs på Heggelia leir i Bardufoss i 2018.

Da skulle deltakerne gjennomføre 100 knebøy, 90 armhevinger, 80 hang-ups, 70 burpees, 60 rygghev og 50 sit-ups så raskt som mulig.

I tillegg stod de i ferdigstilling i 90 sekunder imellom hver øvelse.

Ifølge advokat Øyvind Vidhammer ble Lundby beordret til å utføre en øvelse som var et betydelig avvik fra det normale.

– Lundby hadde aldri tidligere gjort denne type øvelser med et slikt omfang og intensitet og var ikke kjent med risikoen for slike skader. Han ble også beordret til å gjennomføre og hadde derfor ikke kontroll over situasjonen, sier han.

UENIG: Øyvind Vidhammer, advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig fører saken på vegne av Parat forsvar, er uenig med lagmannsretten vurdering.

Politiet har løsningen, mener Parat

Leder i Parat, Unn Kristin Olsen, mener Forsvaret må få en mer forutsigbar yrkesskadeerstatning, slik som politiet har hatt siden september 2022.

Den sier at ansatte og andre som gjør tjeneste for politiet har rett til full erstatning for skader som skjer under pålagt organisert trening.

– Det kan ikke være slik at forsvarsansatte som blir varig skadet på jobb, ikke skal bli ivaretatt, sier Olsen.

STØTTER ANKE: Unn Kristin Olsen mener endringen i politiloven fra 2022 inneholder svaret for å sikre forsvarsansatte.

Føler seg overlatt til seg selv

Eirik Lundby håper Høyesterett tar saken hans slik at han får belyst problematikken på nytt.

– Soldater er dårlig forsikret. Det er det jeg synes er viktig her. Folk burde bli bevisste på det. Det skal så lite til før man skader seg i en treningsøkt uten å være forsikret, sier han.

Lundby sier han føler seg overlatt til seg selv.

– Hvorfor noen skal gidde å jobbe i Forsvaret hvis du blir fullstendig overlatt til deg selv hvis noe skulle gå galt, sier han.

Powered by Labrador CMS