Nyheter

SKADET: Siden en intens treningsøkt under et lederkurs i 2018 har Eirik Lundby levd med smerter i overkroppen. Her er han akkurat ferdig i vitneboksen, i bakgrunn sitter broren som er med for å støtte Eirik.

Eirik trente på seg varige skader på jobb. Nå saksøker han staten for å få erstatning

En tøff treningsøkt sendte Eirik Lundby til sykehuset og ga ham varige skader. Staten mener treningsøkten var innenfor normalen for yrkesmilitære, så han får ikke erstatning.

Publisert Sist oppdatert

100 knebøy, 90 armhevinger, 80 hang-ups, 70 burpees, 60 rygghev og 50 sit-ups.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Imellom hver øvelse: 90 sekunder ferdigstilling.

Det var treningsøkten deltakerne på et ledelseskurs i regi av U.S. Marine Corps skulle gjennomføre på Heggelia leir i Bardufoss i 2018.

Én av dem var visekorporal 1. klasse Eirik Lundby. Han forteller at de første øvelsene går greit, men at han under hang-upsene merker at noe er galt.

–  Da hadde jeg 55 igjen før jeg var ferdig. Jeg begynte å kjenne det skikkelig etter å ha passert 30. Da gjorde det vondt, forteller han.

Ødelagte muskelceller

Etter 45-50 minutter har Lundby gjennomført alt. Smertene i overkroppen er der enda, men han tenker at de vil gå over etter hvert.

Det gjør de ikke, så Lundby oppsøker militærlegen tre dager etter treningsøkten. Der blir han sendt hjem igjen, siden han så pigg ut.

Senere på kvelden, etter en samtale med søsteren sin, som er sykepleier, drar han til legevakten på Setermoen.

Derfra blir han sendt til sykehuset i Narvik, hvor blodprøvene viser at han har rabdomyolyse.

Rabdomyolyse skyldes akutt ødeleggelse av store mengder muskelceller. Akutt nyresvikt er en vanlig komplikasjon.

Etter fire dager på intensivavdelingen på sykehuset i Narvik skrives han ut. Selv om nyrene er reddet, sliter Lundby fortsatt med smerter.

Smertene er så store at han ikke kan fortsette jobben i sambandsbataljonen. Å være tømrer, som han er utdannet som, går heller ikke.

–  Jeg har fått nerveskader i overkroppen, oversensitive muskelnerver. Det preger hverdagen veldig mye i forhold til aktivitet. Jeg kan ikke gjøre det jeg gjorde før, sier Lundby.

Eirik Lundby på vinterøvelse i Nord-Norge i 2014.

Avslag på avslag

I 2019 meldte han hendelsen inn til Nav som en yrkesskade. Det ble avslått, men Lundby klagde på vedtaket. Det blir også avslått.

Etter avslag i både i Finansnemnda og Trygderetten, går saken til lagmannsretten.

Ingen er uenige i at Lundbys skader kom som følge av den intensive treningsøkten. Men både Nav og Trygderetten mener han ikke oppfyller kravene for yrkesskadeerstatning ettersom slike treningsøkter ikke er unormalt for en som er ansatt i Forsvaret, slik folketrygdloven tilsier.

Det er Lundbys advokat, Øyvind Vidhammer, sterkt uenig i.

– Omfanget og intensiteten i disse øvelsene var langt utenfor det han noen gang har opplevd. Han var heller ikke kjent med risikoen det innebar, sier Vidhammer.

«IDIOTITRENING»: Eirik Lundbys advokat, Øyvind Vidhammer, mener treningen Lundby måtte gjennomføre kun var usedvanlig krevende.
RAPPORT: Lyndbys advokat referete til en rapport fra Norges idrettshøgskole om "overdreven machotrening"

– Ikke utenfor rammene

Tirsdag 26. september møttes partene i Eidsivating lagmannsrett.

Der sa Sverre-Mangor Innjord, advokat for staten, at tidligere argumentene fortsatt gjelder.

– Etter statens syn så var den aktuelle treningsøkten ikke utenfor rammene av det som må ansees normalt for en yrkesmilitær, slik loven bruker det begrepet, sier Sverre-Mangor Innjord.

Underveis i rettssaken påpeker også Innjord at Lundby valgte å gjennomføre, selv om kroppen ikke responderte.

Til dette svarte Eirik Lundby at det sikkert hadde vært smart å gi seg, men at man i Forsvaret gjør det man blir bedt om.

– Det er det vi er selektert på. Vi skal ikke gi opp når det butter imot. Ingen la seg ned og ga opp. Vi gjennomførte, sier han.

IKKE UVANLIG TRENING: Advokat på vegne av staten, Sverre-Mangor Innjord, mener rabdomyolyse er velkjent innen militær trening.

Ber Forsvaret se til politiet

Det er gjennom fagforeningen Parat forsvar at Lundby tok saken sin opp gjennom rettssystemet.

Parat mener Forsvaret må få på plass en lignende ordning som politiet fikk i september 2022 når det gjelder skader under trening. Politiet får full erstatning dersom de blir skadet under pålagt organisert trening.

–  Forsvaret bedriver treninger i bred og stor utstrekning, og det at noen kan bli skadet på trening og kanskje få varige skader har skjedd og kommer til å skje igjen, sier Trygve Bergsland, kommunikasjonssjef i Parat.

PRINSIPPET: Trygve Bergsland i Parat og deres advokater mener Trygderetten har en for høy terskel for å innvilge yrkesskadeerstatning.

Han mener Eirik Lundby i dette tilfelles rammes svært hardt, men at han ikke er alene.

–  Vi mener at Forsvaret som arbeidsgiver må ha en ordning som ivaretar ansatte som skades på jobb, sier Bergsland.

Ski uten staver og motor på kanoen

Etter skaden ble  Eirik Lundby sykemeldt. Etter ett år ble han overført til Hans Majestet Kongens Garde, hvor fikk innvilget permisjon og går nå på arbeidsavklaringspenger.

I sommer fullførte han et årsstudium i freds- og konfliktstudier og har planer om å fullføre en bachelor på deltid.

Likevel kjenner han på et savn etter å gjøre alt han gjorde før, uten at han tillater å grave seg selv ned.

–  Boden er full av utstyr som er gøy å bruke, men jeg får ikke brukt det like mye som før, som jeg skulle ønske jeg kunne gjøre. Det er et tap, sier han.

Nå går han skitur uten staver og drar på kanotur med motor for å fortsatt kunne gjøre noe av det han liker.

– Det går også fint an å gå topptur uten armer, legger Lundby til.

Om saken hans taper også i lagmannsretten, er han forberedt på å anke – nok en gang.

–  Når du skader deg på vegne av staten, og staten ikke støtter deg etterpå, det er en urettferdighet. Det er derfor jeg føler dette er viktig, sier Lundby.

I RETTEN: Med en tjukk notatbok og en full flaske med saft forklarte Eirik Lundby seg for lagmannsretten.
Powered by Labrador CMS