Nyheter

DØMT: En person er dømt i Salten og Lofoten tingrett etter å ha pisket en underordnet soldat på rumpa.
DØMT: En person er dømt i Salten og Lofoten tingrett etter å ha pisket en underordnet soldat på rumpa.

Offiser dømt til fengsel for å ha pisket underordnet på rumpa

Offiseren i 20-årene ble dømt til 21 dagers fengsel. Et befal i 40-årene ble frifunnet i Salten og Lofoten tingrett.

Publisert

En offiser i  20- årene og et befal 40-årene stod tiltalt for brudd på militær straffelov §59, annet ledd, for å ha «gjort seg skyldig i nogen Lovbrud mot Liv, Kropp og Helse mot en undergitt eller underordnet, iført militær Dragt».

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I dommen kommer det fram at de tiltalte, sammen med fornærmede og tre andre forsvarsansatte fredag 13. januar deltok på fredagspils i Forsvarets messe på Bodin leir i Bodø.

På arrangementet skal det ved flere tilfeller oppstått lekeslåssing og bryting mellom de ulike deltagerne. Senere samme dag skal også de nevnte seks personene dratt videre på en etterfest hos den nå dømte 20-åringen.

Drikkelek

Også her skal det ha oppstått flere brytekamper og slåssing mellom deltagerne dog med samtykke fra de deltagende personene.

– Det kunne være en som brøt mot en, eller flere som brøt mot en. Deltakerne i brytekampene/lekeslåssing innlot seg frivillig på dette og hadde gjennom deltakelsen samtykket til den voldsutøvelsen brytekampen innebar. Brytekampene ble avbrutt ved at en av deltakerne gav seg eller gav stoppsignal, står det i dommen.

På etterfesten som ble arrangert på en privat adresse i Bodø skal det også være gjennomført en drikkelek i form av et kortspill. Leken skal ha gått ut på at deltagerne trakk kort med ulike utfordringer og måtte drikke alkohol i form av spritshots dersom de ikke gjennomførte utfordringene.

Fornærmede i saken skal ha fått en utfordring om å ta imot tre slag på rumpa, som han etter oppfordring fra en av deltagerne gikk med på, dog uten bruk av pisk. 

Under utfordringen skal det nok en gang ha oppstått en brytekamp, hvor da en person skal ha dratt ned buksa og underbuksa til fornærmede, som på daværende tidspunkt skal ha vært liggende på magen i en sofa. Mannen i 20-årene skal da ha tatt fram en lærpisk og slått flere raske slag.

– Gjorde motstand

I dommen kommer det fram at den fornærmede mannen skal ha gjort fysisk motstand for å komme seg unna , samtidig som han ropte nei, stopp eller lignende utsagn flere ganger.

Mannen i 20-årene skal ha slått flere slag, selv at etter den fornærmede ropte dette.

Til sammen ble den fornærmede slått mellom fire og seks slag med pisken før mannen stansen voldsutøvelsen. 

 I tingretten under hovedforhandlingene skal begge de tiltalte nektet straffskyld for forholdene.

I rettsavgjørelsen som ble publisert forrige uke, kommer det fram at én av mennene dømmes for brudd på militær straffelov.

Mannen i 20-årene ble dømt til fengsel i 21 dager, mens mannen i 40-årene ble frifunnet. Ingen av de tiltalte ble dømt til å betale krav om oppreisningserstatning.

Powered by Labrador CMS