Nyheter

FORSVARER: Befalet i 40-årenes forsvarer Svein Inge Skipnes mener det ikke er nok bevis til at hans klient kan dømmes i saken.

Ber om ubetinget fengsel i piske-saken: – Ikke nok bevis

BODØ (Forsvarets forum): Uenighet om subjektiv skyld i saken der en offiser og et befal er tiltalt for å ha utøvd vold mot en underordnet, alle iført uniform. 

Publisert Sist oppdatert

Aktor Stine Maria Aarnseth la ned påstand om fengsel i 30 dager for offiseren og befalet som er tiltalt for brudd på den militære straffeloven paragraf 59. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Mennene har blitt tiltalt etter at de skal ha holdt en underordnet nede, dratt av ham bukse og undertøy og pisket ham én eller flere ganger med pisk under et nachspiel i den ene tiltaltes bolig tidligere i år. Alle på nachspielet var ikledd uniform. 

Aktor nedla påstand om at begge tiltalte dømmes i henhold til tiltalebeslutningen som ble lest opp torsdag. 

– Påstanden lyder på fengsel med en ubetinget del på 15 dager, som er tilsvarende nærmest minimum fengselsstraff du kan få, og med en betinget del på 15 dager, sier Aarnseth til Forsvarets forum. 

Ved ubetinget fengsel skal straffen sones. Saksomkostninger skal dømmes etter rettens skjønn, legger hun til. 

Sjeldent med militære straffesaker

De to tiltalte skal vurderes som om de var edru. Aarnseth peker på at det som omhandler militær straffeovertredelse er særlig alvorlig. 

– Fordi det er snakk om beskyttelse for underordnende i forhold til overordnende, altså beskyttelse mot såkalte subordinasjonsforbrytelser, sier Aarnseth. 

Hun legger til at det kanskje kan være skjerpende at det er overordnede som skal ha begått lovbruddet, men at det skal være samme reaksjonsnivå uavhengig av om det dreier seg om en over- eller underordnet. 

– I utgangspunktet skal man i alle fall ikke ligge under i reaksjon. Man skal ha samme reaksjonsnivå uansett hvem som begår subordinasjonsforbrytelsen, om det er den ene veien eller den andre. 

I RETTEN: Bistandsadvokat Charlotte Marie Ringkjøb og aktor Stine Maria Aarnseth i Salten og Lofoten tingrett torsdag.

Aarnseth legger til at det er veldig sjeldent med militære straffesaker i Norge. 

– Det er alltid trist med sånne saker, og det generalpreventive er viktig i sammenhenger der militære straffesaker tas opp. Forsvaret skal fungere i en beredskapssammenheng. De trener, øver og skal ha en tillit som tilsier at de skal kunne gå i krigen sammen, sier hun. 

Ikke nok bevis

Befalet i 40-årenes forsvarsadvokat Svein Inge Skipnes mener det ikke ligger nok bevis til grunn for at hans klient kan dømmes, og ber om frifinnelse. Befalet anklages for å ha holdt fornærmede nede da piskinga foregikk. 

– Jeg mener at det bevismessig er ikke er dekning for at min klient har gjort det han er tiltalt for. Og det mener jeg at krigsadvokaten behandler for lett og hopper over. Hun tar utgangspunkt i at hun mener at min klient er skyldig, og argumenterer ut fra det uten å se alle argumentene i saken, sier Skipnes. 

Han mener Aarnseth tar utgangspunkt i hva fornærmede har sagt til militærpolitiet. 

– Men når man får andre spørsmål i retten, som viser et annet faktum og hva fornærmede kan ha sett og oppfattet, så tar hun ikke hensyn til det. 

– Det eneste fornuftige er frifinnelse

Hilde Grytten Guldbakke er forsvarsadvokat for offiseren i 20-årene, som har erkjent at han pisket fornærmede, men sier at han ikke trodde fornærmede syntes det var ugreit. 

– Han har jo objektivt gjort dette. Her er straffbarhetsvilkåret objektivt til stede, men når det gjelder det subjektive så er det en strafferettsgrunn ute og går. Min klient opplevde at fornærmede deltok i leken. Da skal paragraf 276 i straffeloven gjelde, sier Guldbakke til Forsvarets forum. 

Paragrafen hun refererer til omhandler samtykke fra den fornærmede, og åpner for straffrihet dersom fornærmede har samtykket til inngrepet.

Hun sier at offiseren ikke hadde grunnlag for å kunne oppfatte noe annet, og sier det heller ikke er ført bevis for at det var grunnlag for å reagere på en annen måte enn det han gjorde.

– Det er en kjedelig episode naturligvis, når man får høre at fornærmede har opplevd dette som en krenkelse, men det er jo ikke det denne saken dreier seg om. Saken dreier seg om straffbarhetsvilkårene for dem når de var på denne festen. De er inne på det objektive og vi er inne på det subjektive. Så jeg mener at det eneste fornuftige her er frifinnelse, sier hun. 

Powered by Labrador CMS