Nyheter

TALTE: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) holdt foredraget Status og utfordringer i forsvarssektoren i Oslo Militære Samfund mandag.

Gram: – Vi er ikke tilstrekkelig rustet

Forsvaret står overfor massive og omfattende endringer som følge av Russland krigføring i Ukraina og Nato-utvidelsen, varsler forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er ikke tilstrekkelig rustet for den situasjonen vi nå møter, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) da han talte til et fullsatt Oslo Militære Samfund mandag kveld.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

På tilhørerbenken i den tradisjonsrike forsamlingen var dessuten en nettopp friskmeldt kong Harald. 

Kongen er den øverste befalingsmannen i landet. Han har rang av general i Hæren og Luftforsvaret og er admiral i Sjøforsvaret.

Bakteppet for statsrådens innlegg er en «pågående, fullskala invasjonskrig her i Europa». Og et større russisk militært nærvær i våre nærområder.

– Vi er nå i et landskap der forsikringspremien øker. Vi må bruke mer av samfunnets ressurser på forsvar, sikkerhet og beredskap. Vår evne til å forebygge, avverge og håndtere en krise eller krig må styrkes, sa statsråden.

Høyere krav

Gram sa videre at Norges evne til å forebygge, avverge og håndtere en krise eller krig må styrkes. 

Vi må forvente et større russisk militært nærvær i Norges nærområder, ifølge statsråden.  Særlig fordi Natos grense mot Russland er langt lengre nå, enn tidligere. 

Samtidig forventer Nato at Norden tar et større ansvar. Sverige og Finland i Nato vil gjøre det mulig å koordinere forsvaret på en helt annen måte enn tidligere, sa Gram. 

– Det viktigste for Norge nå, er at Joint Force Command Norfolk blir oppbemannet så raskt som mulig, og at vi kan samle blant annet hele Norden under samme kommando og under samme regionale forsvarsplan. Med tilhørende underliggende kommandostruktur. 

FRISKMELDT: Kong Harald var til stede under Grams foredrag. Det samme var en rekke høytstående offiserer fra Forsvaret.

Hensikten med Joint Force Command (JFC) Norfolk – ett av tre operasjonelle hovedkvarter i Nato – er å sikre de viktige forsyningsrutene over Atlanterhavet. Hovedkvarteret ble etablert i 2020 for å beskytte sjørutene mellom Europa og Nord-Amerika.

Norge har tidligere ligget under Natos Allied Joint Force Command Brunssum i Nederland. JFC Norfolk sidestilles med styrkekommandoene i Brunssum og Napoli. 

– Alvorlig situasjon

Forsvarsministeren brukte dessuten betydelig tid på å beskrive tiltak som må settes inn for å oppruste, utvide og modernisere det norske Forsvaret.

Ikke bare har vi for lite og for gammelt materiell, det for dårlig bygningskapasitet og vedlikeholdet av det er for dårlig – og ikke minst står forsvarssektoren «i en alvorlig personell- og kompetansesituasjon som må følges opp raskt»

– Forsvaret må innrettes for kontinuerlig anvendelse og innsats, hjemme og ute, i en alliert ramme. Tidsskillet innebærer et behov for flere og mer tilgjengelige styrker med kort reaksjonstid, økt bemanning, evne til rettidig tilstedeværelse i prioriterte områder, og samvirke med allierte styrker, sa Gram.

Powered by Labrador CMS