Nyheter

KALDT KVARTER: I Rena leir har flere gått til innkjøp av egne panelovner for å få det varmere hjemme og på jobb.

SV: – Få opp varmen hos soldatene

Den kjølige luften fra Rena har nådd Stortinget. Nå ber Sosialistisk Venstreparti og Høyre om at temperaturene umiddelbart skrus opp i landets leirer. 

Publisert Sist oppdatert

– Hvis kalde boliger fører til at våre soldater og ansatte i Forsvaret fryser på seg dårlig helse, da blir vårt forsvar ganske meningsløst, sier stortingsrepresentant og medlem av forsvar- og utenrikskomiteen Ingrid Fiskaa (SV), til Forsvarets forum. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Personellet som fryser både hjemme og på jobb i Rena leir har fått mange til å reagere. Heller ikke på Stortinget har de lave temperaturene gått ubemerket hen. 

– Det er helt greit å skulle spare på strømmen, men måten dette blir gjort på tydeliggjør at floskelen om at personellet skal være det viktigste vi har, er uten innhold, uttalte oberstløytnant og seksjonssjef for Hærens trening- og simulatorseksjon Ken-Tore Eriksen til Forsvarets forum torsdag. 

En annen ansatt på Rena fortalte at han må ta på seg både ullgenser, lester og noen ganger lue for å holde på varmen i sitt eget hjem. 

På tirsdag stilte Fiskaa et skriftlig spørsmål til forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), hvor hun spør om forsvarsministeren vil sørge for at ansatte og soldater ikke må fryse når de oppholder seg i Forsvarets bygg. 

– Gjennom spørsmålet mitt tenker jeg at forsvarsministeren har en god mulighet til å gripe inn, fortelle at det ikke er snakk om å spare så mye penger at soldatene må fryse for det, sier Fiskaa.

Les også meningsinnlegget: Sitatsnurr om innetemperatur 

Hun har også en klar beskjed til tiltakene for bedre effektivisering fra Forsvarsbygg: 

KRITISK: Stortingsrepresentant og medlem av forsvar- og utenrikskomiteen Ingrid Fiskaa (SV), mener kalde ansatte og soldater gir dårlig forsvarsevne.

– Mange av de såkalte effektiviseringskravene som Forsvaret blir utsatt for, fører til det stikk motsatte, sier hun. 

– De lave inntemperaturene på Rena står som et eksempel på dette. Det er er ikke effektivisering, men et tiltak som svekker vår forsvarsevne, legger hun til. 

Forsvarspolitisk talsamann for Høyre, Hårek Elvenes (H) mener innetemperaturen bør ligge på et normalt nivå i forlegningene. 

– Å redusere temperaturen så mye at folk fryser på kontor og hjemme er ikke akkurat et egnet tiltak for å beholde folk i Forsvaret, skriver Elvenes i en tekstmelding til Forsvarets forum. 

– «Tilvenning» til kulde skjer ikke på soverommene i garnison, men gjennom vintertjeneste i felt og garnison. Soldatene skal ikke fryse i eget hjem, skriver han.  

Fiskaa sier hun er klar over at det er mye som må gjøres i flere bygg og brakker om i landet. I mange leirer trengs både fornyelser, renovering og modernisering. 

– Dette får vi ta i neste runde, for i første omgang nå så gjelder det å få opp varmen inne hos soldatene, sier hun. 

Powered by Labrador CMS