Nyheter

KJØLIG: Ansatte på Rena fryser og etter en arbeidsdag må de kle på seg for å få igjen varmen.

Fryser på Rena: – Ansatte gruer seg til å dra på jobb 

De ansatte i Rena leir forteller om mistrivsel, ujevne temperaturer og boblejakke på kontoret. Hjemme hos en av de ansatte viste gradestokken 15,5.

Publisert Sist oppdatert

– I leiren kan temperaturene bli opp mot over 30 minusgrader, da er det helt innlysende at det ikke holder med 19 grader inne, sier Thomas Norman Hansen. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forsvarets forum møter Forsvarets hovedverneombud på hovedsetet for Våpenskolen, hvor det heller ikke står så bra til med varmen.

Temperaturene i bygg og kaserner er et hett tema blant vernepliktige og ansatte i Forsvaret. Ifølge Forsvarsbygg er normen for kaserner en temperatur på 19 grader.

– Det står helt klart dårligst til for de som bor i de eldste bygningsbrakkene på Rena. Dette er ikke verdige boforhold for noen, uttalte forbundssekretær i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) Lasse Henriksen til Forsvarets forum mandag.

På Rena går kulda utover arbeidsmiljøet.

– Det gjør noe med samholdet hos de ansatte at vi må sitte med lukket kontordør for å holde på varmen, sier tillitsvalgt i Norsk tjenestemannslag ved Hærens våpenskole, Jan Hauge. 

– Kontorgangene er en like stor del av arbeidsplassen som kontorene våre er. En viktig del av arbeidsmiljøet har blitt svekket de siste to årene, legger han til. 

Boblejakke

Hauge forteller at de lenge har tatt opp problemstillingen med Forsvarsbygg lokalt, men får til svar at Forsvarsbygg holder seg til føringen som de har fått sentralt. 

Flere ansatte har bedt om hjemmekontor og gruer seg til de skal på jobb.

– Folk blir irriterte, de vil hjem og småfryser, sier Hauge. 

Selv finner han noen ganger rom med høyere temperatur for å varme seg litt. 

– Problemet er at det aldri er en jevn temperatur. På morgenen må vi kanskje starte dagen med å ha på oss boblejakke og ullundertøy, da hjelper det lite at varmen skrus opp mot slutten av arbeidsdagen og vi skal hjem, sier Hauge. 

– Alle soldater tåler å fryse, vi er robuste og vi er feltdyktige. Men når vi kommer inn ønsker vi som alle andre å kunne få igjen varmen og ha det trivelig, sier Hansen. 

FØLGER MED: Mange har fått utdelt egne termometer for å kunne følge med på temperaturen i sitt eget hjem. På en av de ansattes gradestokk måler temperaturen denne dagen 15,5 grader i oppholdsrommet hans.

Han legger til at hvis man går og fryser slik, kan det føre til at man blir lettere syk. Det er derfor et poeng at man bør kunne gå hjem fra jobb i tilfeller der kravene til arbeidsmiljøet ikke er innfridd. 

Hjemmelagde løsninger 

Flere av de ansatte tyr til egne løsninger for å gjøre det varmere hjemme og på kontoret, blant annet innkjøp av egne panelovner. Hauge forteller også at mange prøver å demontere de plomberte ovnene for å kunne justere temperaturen selv. 

– Jeg synes det er synd at vi må bruke så mye tid på å ha møter om dette og måtte dokumentere situasjonen. Dette er tid vi kunne brukt på å gjøre den faktiske jobben vår, sier han.

BEKYMRINGSVERDIG: Tillitsvalgt i Norsk tjenestemannslag ved Hærens våpenskole Jan Hauge har fått inn mange meldinger om folk på arbeidsplassen som fryser.

De to siste årene har de ansatte gått til innkjøp av egne termometre for å kunne følge bedre med på temperaturene hjemme og på jobb. 

Hansen mener at de ansatte skal ha stor medvirkning på egen arbeidsplass og at det burde være mulig med et system som gjør at man kan justere på temperaturen selv, innenfor noen grenser. 

– De aller fleste forstår viktigheten av å spare på strømmen og jeg ser ikke for meg at noen ville skrudd opp varmen på stua til 37 grader bare for å gjøre det, sier han. 

Makstemperatur

I november 2022 innførte Forsvarsbygg flere tiltak for å spare strøm, som en del av forsvarssektorens klima- og miljøstrategi. Ett av målene er å kutte bruken av innkjøpt energi med ti prosent i løpet av 2025. 

– Forsvarsbygg og de øvrige forsvarsetatene fikk i oppdrag å iverksette strakstiltak som kunne redusere energiforbruket. Etatene bestemte selv hvilke tiltak som ble iverksatt, skriver presseansvarlig i Forsvarsdepartementet, Asgeir Spange Brekke i en e-post til Forsvarets forum. 

KJØLIGE KONTORBYGG: Dagen inne på kontoret starter ofte med boblejakken på for de ansatte.
USTABILT: Temperaturen både hjemme og inne på kontoret er så ujevne at folk småfryser hele tiden.

Brekke informerer også om at det mest effektive tiltaket for en rask nedgang i forbruket var å senke innetemperaturen. 

– Temperaturen ble satt til 19 grader, og denne grensen gjelder både befals- og mannskapsforlegninger og kontorbygg i hele sektoren. Det er ikke en konkret føring fra departementet at innetemperaturen må være 19 grader, skriver han. 

Forsvarsbygg skriver i et debattinnlegg at innetemperaturer under 19 grader ikke er en del av en sparekampanje i Forsvaret, og er ikke noe de aksepterer.

Frustrasjon 

En av dem som har sett seg lei av at de ansatte fryser er oberstløytnant og seksjonssjef for Hærens trening- og simulatorseksjon Ken-Tore Eriksen. Han er også avdelingstillitsvalgt.

– Det er helt greit å skulle spare på strømmen, men måten dette blir gjort på tydeliggjør at floskelen om at personellet skal være det viktigste vi har, er uten innhold, understreker han.

Eriksen forteller at utfordringene med de lave temperaturene og frosne ansatte er samtaletema nummer én ved lunsjbordet. 

– Det er en generell misnøye i gangene her. Dette bidrar ikke til å beholde motiverte arbeidere, sier han. 

Oberst og nestkommanderende ved Hærens Våpenskole Knut Simen Skaret mener at situasjonen burde vært løst lokalt på Rena. 

– Forsvarsbygg lokalt har forståelse for at de ansatte føler at temperaturen er for lav, men fordi tiltakene er sentralstyrt, er de som jobber her hos oss bundet av de sentrale bestemmelsene, forklarer han. 

– Vi er ikke misfornøyde med Forsvarsbygg her på Rena, vi har en god dialog med dem, legger han til.

Kaldt ute, kaldt inne 

På et av kvarterene møter vi en av de ansatte, som i denne saken ønsker å være anonym. 

I det lille rommet har han flere pledd liggende og koblet til en overfylt skjøteledning på gulvet står en liten ovn. 

– Det er ganske stusselig å komme hjem etter en kald dag på jobb og måtte kle på meg mer klær, sier han.

ALVORLIG: Hovedverneombud Thomas Norman Hansen på besøk hos en av de ansatte i Rena leir. Han mener forholdene i leiren er uakseptable.

I oppholdsrommet i den ansattes kvarter viser gradestokken 15,5 grader, ute er det -10. 

– Med én gang jeg kommer inn døra skifter jeg til ullgenser, lester og overtrekksbukse, forteller han.

Lua ligger lett tilgjengelig i sofaen, i tilfelle den må tas i bruk. Han forteller også at det ikke er varmekabler på badet.

– Det er ikke noe annet å gjøre enn å bli trist over dette. Jeg ante ikke at det var så dårlige forhold her, sier Norman Hansen.

Midt på gulvet i stua står en nyinnkjøpt panelovn som skal skrus sammen i dag. 

– Det er greit å få gjort før sprengkulda kommer tilbake til uka, sier han.

Forsvarsbygg svarer

I forbindelse med denne saken har Forsvarets forum sendt følgende spørsmål til Forsvarsbygg: 

– Hva synes dere om at en ansatt i Rena leir har en temperatur på 15,5 grader i oppholdsrommet sitt?

– Hansen mener at det ikke holder med 19 grader inne når det er minus 30 ute. Hva mener Forsvarsbygg om det?

– Hauge sier temperaturen aldri er jevn. Hva mener Forsvarsbygg om det? Skal det være slik? Er det noe som bør utbedres?

– I skrivet med anbefalte temperaturer Forsvarsbygg har sendt Forsvarets forum står de anbefalte temperaturene beskrevet som makstemperaturer. Hva mener dere med det? Er for eksempel 20 grader den høyeste temperaturen dere anbefaler i oppholdsrom i boliger og kvarter?

Forsvarsbygg har ikke besvart disse spørsmålene enkeltvis, men kommunikasjonsdirektør Frode Vik Jensen har i stedet sendt følgende generelle uttalelse: 

Forsvarssektorens fastsatte innetemperaturer ble besluttet i 2022 til å være 19 grader. Alle etatene i sektoren samarbeider om klimatiltak og energisparing er et av de mest effektive grepene vi kan ta. Forsvarssektoren har faste innetemperaturer for ulike bygg på vinterstid. Disse er godkjent av Forsvarets arbeidsmiljøutvalg og Forsvarets bedriftslege. Dersom noen opplever lavere innetemperatur enn det, er det selvfølgelig ikke bra. Da beror det med høy sannsynlighet på en feil. Da er det viktig at soldater eller befal rapporterer det, slik at Forsvarsbygg kan rette det opp så langt vi kan.

Det er en kjent sak at forsvarssektorens eiendomsmasse preges av et stort vedlikeholdsetterslep og aldrende bygg. Med lave utetemperaturer vinterstid vil feil og variasjoner i temperaturer kunne oppstå stedvis og tidvis i gammel bygningsmasse.

Powered by Labrador CMS