Nyheter

Et meme Instagramkontoen Infanteristen lagde som følge av Forsvarsbyggs uttalelser om kalde innetemperaturer på Rena leir.
MEME: Dette er et av memene Instagramkontoen Infanteristen publiserte som følge av Forsvarsbyggs uttalelser om kalde innetemperaturer i Rena leir.

Ba folk blokkere humorkonto: – Angrep på ytringsfriheten

Kommunikasjonsdirektøren i Forsvarsbygg oppfordret folk til å blokkere Infanteristen på Instagram. Nå beklager han.

Publisert Sist oppdatert

Etter at Forsvarets forum skrev om at ansatte og soldater i Rena leir må krype under dyna for å holde varmen innendørs, publiserte Instagram-kontoen Infanteristen flere innlegg til sine 17.000 følgere

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Innleggene er memer som blant annet viser et bilde av avdelingsdirektør eiendomsforvaltning i Forsvarsbygg, Jan Erik Johansen, med teksten «Du har ikke frøset forgjeves». 

Teksten refererer fra Johansens svar til Forsvarets forum i en sak om soldater som fryser i Rena leir.

I et innlegg på Infanteristens side vises en person som blir henrettet med teksten «2032: ung vernepliktig, henrettes for å ha gjemt unna et rent laken fra Forsvarsbygg».

Fra sin personlige konto kommenterte kommunikasjonsdirektør i Forsvarsbygg Frode Vik Jensen følgende:

«Til alle som leser dette. De to siste postene på denne kontoen er grov personhets og langt over streken, designet for å skape mistillit mellom kollegaer i forsvarssektoren. Vi vet ikke om kontoen «infanteristen» bare er et vanlig nettroll, eller noe annet. Jeg oppfordrer uansett alle til å ikke like disse memene, og blokkere kontoen på Instagram».

– Angrep på ytringsfriheten

Infanteristen, som ønsker å være anonym, sier selv at det er helt greit at Jensen ber folk om å ikke like innleggene, ettersom folk skal få like det de mener er morsomt eller viktig.

At Jensen oppfordrer til å blokkere kontoen, mener Infanteristen er mer alvorlig.

–  I hans rolle som kommunikasjonsdirektør i et statlig organ synes jeg dette er veldig alvorlig og kan tolkes som et angrep på ytringsfriheten og de demokratiske verdiene Norge er bygd opp på, sier Infanteristen til Forsvarets forum.

KOMMENTAR: Kommunikasjonsdirektør i Forsvarsbygg, Frode Vik Jensen, kommenterte dette under et innlegg på Instagramsiden Infanteristen.

Konto-eieren forteller at innleggene ble laget fordi de er dagsaktuelle og er relevante for det som skjer i Forsvaret akkurat nå, samtidig som vedkommende ikke synes det er greit at soldater får en så uverdig behandling.

Forventer en unnskyldning

Når det gjelder kommentaren «Vi vet ikke om «Infanteristen» bare er et vanlig nettroll, eller noe annet» fra kommunikasjonsdirektøren i Forsvarsbygg, svarer Infanteristen at hen tolker det som at Jensen svarer som Forsvarsbygg når begrepet «vi» blir brukt istedenfor «jeg».

– Ordlyden der minner meg om det man ville sagt om brukere som man anslår som falske, russiske trollfabrikker eller lignende. Det er det inntrykket jeg får av andre folk som leser det samme og reagerer på det. Jeg er ikke den eneste, sier konto-eieren.

At det skal være personhets er ikke Infanteristen enig i, ettersom vedkommende angriper uttalelsene og ikke personene.

Infanteristen legger til at hen tror både Frode Vik Jensen og Jan Erik Johansen i Forsvarsbygg er dyktige ledere, og skryter av at den første reaksjonen til Jensen var å ta sine kolleger i forsvar.

Samtidig forventer konto-eieren at Forsvarsbygg tar avstand fra kommentarene til Jensen, og at det kommer en unnskyldning.

– Det forventer jeg når det er såpass alvorlige anklager, at det er skapt for å skape mistillit og antyder at jeg er «noe annet» som om jeg skulle vært i en kjeller i Russland. Jeg forventer ingen unnskyldning for at han oppfordrer folk til å ikke like innleggene, men det at han oppfordrer folk til å blokkere, det reagerer jeg på. Det undergraver de demokratiske verdiene vi har i dette landet, sier Infanteristen.

Beklager oppfordring

Frode Vik Jensen i Forsvarsbygg mener serien memer med «humor» av enkeltpersoner i Forsvarsbygg, samt om etaten, inkluderer blant annet bilder av en eksekusjonspelotong med teksten «ung vernepliktig henrettes av Forsvarsbygg (...)» og flere andre av samme type ikke er innenfor.

– Jeg syns ikke dette er greit, og kommenterte det på kontoen der jeg beskrev det som hets. Det står jeg ved, sier Jensen til Forsvarets forum.

Oppfordringen om å blokkere Infanteristen, trekker han imidlertid tilbake.

– Det var galt av meg, jeg beklager, det burde jeg ikke ha skrevet, og trekker den oppfordringen tilbake.

Kommunikasjonsdirektøren anbefaler at alle som har vist interesse for denne saken, leser deres innlegg i Forsvarets forum.

– Deretter kan man gå inn og se på disse memene igjen, og på nytt gjøre seg opp en egen mening. Utover det finner jeg det ikke riktig å føre videre dialog om på denne Instagramkontoen videre, avslutter Jensen.

Ikke et sparetiltak

I sitt svar i den originale saken forklarte Jan Erik Johansen at Forsvarsbygg og Forsvaret høsten 2022 innførte et strakstiltak for å redusere energibruken på eiendom, bygg og anlegg (EBA), der ett av tiltakene var å redusere innetemperaturene i bygg i Forsvarets leirer.

Folk ble oppfordret til å ha så lav temperatur som mulig og kompensere med bekledning, ifølge retningslinjene fra Forsvarsbygg.

FEIL, IKKE TILTAK: Innetemperaturene i Rena leir er lave på grunn av feil og ikke fordi Forsvarsbygg skal spare penger, ifølge Jan Erik Johansen.

– Den positive effekten av tiltakene har vært stor. Generelt kan vi si at dersom noen har fryst i våre lokaler, har de ikke fryst forgjeves, skrev Johansen i en e-post til Forsvarets forum, og la til at klimatiltakene skal uansett ikke svekke arbeidsmiljø og bomiljø. 

Forsvarets forum har blitt opplyst om at det på en av kasernene i Rena leir har blitt registrert ned til tolv grader innetemperatur på det laveste.

Johansen sa også at om det stemmer at det er tolv grader i en kaserne, er det en feil og ikke et sparetiltak.

I et debattinnlegg skriver Frode Vik Jensen i Forsvarsbygg at sitatet om at dersom noen har fryst i våre lokaler har de ikke fryst forgjeves er gitt som en generell kommentar til de positive resultatene sparetiltakene har gitt, og var aldri gitt som kommentar til soldatene på Rena. 

Powered by Labrador CMS