Nyheter

SNUSBOKS: Snus eller røyking kan øke risikoen for kaldværsskader ved å trekke sammen blodårene i fingre og tær, og dermed hindre tilførsel av varmt blod. Snus virker 10 ganger så sterkt som røyking, når det kommer til å trekke sammen blodårer, ifølge Forsvaret. Illustrasjonsfoto.

Forsvaret har ingen planer om å stanse tobakkssalg

Salg av sigaretter og snus i militærleire fortsetter som før, men Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS) sier at det «kan være nyttig» å ta opp igjen et samarbeid med Kreftforeningen om holdningsskapende arbeid.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kreftforeningen reagerte nylig på at tobakk fortsatt selges i militærleire, og henviste til at mange soldater introduseres for snus i Forsvaret.

Imidlertid har ikke Forsvaret et særskilt regelverk som regulerer bruk av snus, ifølge oberstløytnant Petter Lysholm, nestkommanderende ved Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS)

– Det er en etablert praksis om at snus ikke skal benyttes på oppstilling eller under leksjoner, skriver Lysholm i en e-post til Forsvarets forum.

Lysholm minner om «Veiledning for skikk og bruk i Forsvaret», der det står at røyking kun skal foregå på steder som er spesielt avsatt til dette.

«Snus er et sær-skandinavisk fenomen, og bør unngås i internasjonalt samkvem», står det videre i veiledningen.

– Hvorfor selger Forsvaret sigaretter og snus til sitt personell?

– Salget som refereres til er salg fra kantinene i Forsvaret. Disse kantinene er konkurranseutsatt og driftes av ekstern tilbyder som tilbyr produkter innenfor kiosk- og bensinstasjonsnæringen. Tobakksvarer er et av mange produkter de tilbyr, skriver Lysholm.

Ingen planer om utfasing

Lysholm peker på at Forsvarets leire kan ligge i usentrale strøk, uten tilgang til kiosk eller bensinstasjon. Dessuten er det ikke ønskelig fra Forsvarets side at personellet skal oppbevare mengder av tobakksvarer på forlegningen, ifølge Lysholm.

– Har Forsvaret planer om å fase ut salg av tobakk i sine leirer?

– Nei, Forsvaret har ingen planer om å nekte en ekstern kantineoperatør å tilby tobakksvarer i sine utsalg.

– Forsvaret har et mål om å redusere bruk av snus blant sitt personell. Hvilke konkrete tiltak gjør Forsvaret for å oppnå dette målet?

– Forsvaret har hatt et samarbeid med Kreftforeningen vedrørende opplysnings- og holdningsskapende samarbeid. Dette er et samarbeid som det kan være nyttig å ta opp igjen.

Han legger til at Forsvarets sykestuer bistår personell som har behov for det, med å finne tjenester for røyke- og snusslutt.

Kreftforeningen sier at de gjerne vil samarbeide mer med Forsvaret:

– Vi forutsetter at Forsvaret, som er en viktig samfunnsaktør og opptatt av å fostre opp sunn ungdom, tar dette på alvor, og vi ser fram til et godt samarbeid, skriver generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i en e-post til Forsvarets forum.

Snusing på fremmarsj

Rapporten Helse for stridsevne 2023 inneholder tall fra Forsvarets medarbeiderundersøkelse som ble sendt ut i januar i år.

Nesten tretti prosent av respondentene brukte snus, og gjennomsnittlig forbruk blant de 2059 respondentene som brukte snus hver dag var 14 bokser pr. måned, står det i rapporten. Her er tre andre funn:

  • Andelen ansatte i Forsvaret som daglig bruker snus har økt fra 13 prosent i 2007, til 29 prosent i 2023.
  • Menn bruker oftere snus enn kvinner, og daglig bruk av snus er markant høyere blant militært ansatte sammenliknet med sivile. Dette gjelder for begge kjønn.
  • Nedgang over tid i antall dagligrøykere, mens andel snusere har gått opp.
TREND: Figuren viser at daglig bruk av snus er markant høyere blant militært ansatte sammenliknet med sivile.

– Grundig bilde av status

Forsvarets forum har prøvd å finne ut om Hæren oppfatter snusing som et problem.

– Jeg viser til svarene du har fått av FPVS. Det gir et grundig bilde av status, som også er gjeldende i Hæren, skriver Brage Steinson Wiik-Hansen i en sms til Forsvarets forum.

Det er behov for tiltak som reduserer tilgangen til røyk for unge, står det blant annet i Folkehelsemeldingen til regjeringen.

Men forsvarsminister Bjørn Arild Gram takket nei da Forsvarets forum spurte om han ville kommentere salg av tobakk i Forsvaret.

Erlend Bø er avdelingsdirektør i Helsedirektoratet. Han opplyser at så lenge salget av tobakk i militærleire skjer i henhold til gjeldende regelverk har ikke Helsedirektoratet noen synspunkter.

– Når det gjelder røykeforbud har ikke Helsedirektoratet vurdert dette. Slik regelverket er nå er det opp til Forsvaret selv å eventuelt innføre helt eller delvis røykeforbud, skriver Bø i en e-post til Forsvarets forum.

RØYKING: Figuren viser nedgang over tid i antall dagligrøykere både militært og sivilt.
Powered by Labrador CMS