Nyheter

SNITTSNUSER: Medarbeiderundersøkelsen, som ble sent ut i januar 2023, viser at den gjennomsnittlige snuseren i Forsvaret, snuser 14 bokser hver måned.

Snittsnuseren i Forsvaret brukte 14 bokser i måneden

Militært ansatte trente mer enn sivile og røykte sjeldnere, men i gjengjeld brukte de mer snus i 2022. Det kommer frem av rapporten «Helse for stridsevne» fra Forsvaret sanitet.

Forsvarets medarbeiderundersøkelse ble i slutten av januar 2023 sendt ut til 14.989 ansatte i Forsvaret, hvorav 59 prosent valgte å svare på helsespørsmålene. Av disse var 6120 menn og 1816 kvinner og av disse var 1966 (25 prosent) sivilt ansatt og 5970 (75 prosent) militært ansatte.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Spørsmålene handlet om hvordan den ansatte opplever sin egen helse, deres bruk av helsetjenester og reseptfrie medikamenter, skader og opplevelse av smerte. I tillegg inngikk spørsmål om fysisk aktivitet, røyk, snus og bruk av illegale medikamenter.

Nesten alle som svarte på undersøkelsen svarte på spørsmålet om hvor ofte de trente. Respondentene skulle svare på en skala fra en (aldri) til seks (omtrent hver dag). Det resulterte i at 80 prosent svarte at de trente to til tre ganger i uka, eller oftere. Altså fire eller høyere på skalaen.

Undersøkelsen viser også at nesten halvparten av de militært ansatte kvinnene oppga at de trente daglig, mot én av tre militært ansatte menn. Derimot er det én av fire blant de sivilt kvinnelige ansatte som oppga at de trente daglig, og én av fem sivilt ansatte mennene svarte det samme.

Blant de nesten 2300 som svarte at de brukte snus hver dag, lå forbruket på 14 bokser per måned i snitt. I rapporten står det at det er en markant høyere andel av de militært ansatte som snuser, i forhold til de sivile, uavhengig av kjønn. Andelen som opplyser at de snuser daglig har økt fra 13 prosent i 2007 til 29 prosent i 2023.

Andelen røykere har på den andre siden sunket over tid.

I fjor var det en oppgang for både røyk og snus blant Forsvarets ansatte. Rapporten peker på covid-19-epidemien og nedstengning av samfunnet som en mulig årsak til det.

Powered by Labrador CMS