Meniges mening

TILLITSVALGT: Viktor Fladmoe er landstillitsvalgt i TVO. – Er vi klare til strid? spør han i denne utgaven av «Meniges meninger».

Klar til strid, men med hvilke feil og mangler?

Krigen i Ukraina herjer, og det sikkerhetspolitiske bildet er spent. Spørsmål som dukker opp hos meg og flere andre soldater er, hva skal jeg gjøre dersom Norges suverenitet blir utfordret?

Publisert

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Vi lever i en historisk tid. Det har blitt levert rapporter fra Forsvarskommisjonen, Totalberedskapskomisjonen og et fagmilitært råd til politikerne. Krigen i Ukraina herjer, og det sikkerhetspolitiske bildet er spent. 

Spørsmål som dukker opp hos meg og flere andre soldater er, hva skal jeg gjøre dersom Norges suverenitet blir utfordret? 

Da krigen i Ukraina brøt ut, herjet det usikkerhet i Forsvaret og Hæren. Jeg ble kontaktet av flere soldater som var usikre på hva Russlands invasjon innebar for seg. 

Svaret var ganske enkelt: Vi gjør det vi alltid gjør. Vi trener og øver på å bli bedre soldater.

Har vi det vi trenger? 

I etterkant har Tillitsvalgtordningen i Forsvaret (TVO) diskutert flere saker knyttet til spørsmålet om beredskap. 

Har vi utstyret vi trenger? Har vi treningen og utdanningen vi trenger? Er vi klare til strid, og med hvilke mangler? 

Svarene på disse spørsmålene er varierende i Forsvaret. Likevel er bildet mørkt flere steder, for eksempel for dem i basefunksjoner. 

Hva skal de på velferden gjøre i krise og/eller krig? Hva skal idrettsoldatene, sanitetsoldatene, transportsoldatene og de tillitsvalgte gjøre? 

Jeg har fortsatt ikke fått noen gode svar på disse spørsmålene. Forståelsen og kompetansen rundt krise- og krigsfunksjonen på enkeltmanns- og systemnivå er skremmende. 

Det er ikke sånn at alle soldater skal kjenne til hele Forsvarets struktur og oppgaver, men vi er nødt til å snakke om det. 

Man må forstå for å yte

Jeg har troen på tilnærmingen om at man må forstå for å yte. Stoppe opp i hverdagen, og reflektere over hvorfor vi gjør det vi gjør. Soldatene må forstå sin rolle og sine oppgaver. Hvilken del utgjør jeg av det store puslespillet som er Forsvaret? Hvilke plikter innebærer det å være soldat? 

Forsvarssektoren må bli bedre til å tenke på klar til strid (KTS) i et større bilde. Alle skal være KTS, ikke bare de som sitter i CV90-en eller seiler på fregatten. 

Vi er alltid klare til strid, men når skal vi rette opp våre feil og mangler? Vi vil aldri være perfekte, men vi er nødt til å ta tak i en del utfordringer mens vi ennå kan.

Powered by Labrador CMS