Nyheter:

To helikopter av typen Bell 412. Dette bildet er tatt under en øvelse i 2014.

Sju hester fikk panikk under helikopteroverflygning – Luftforsvaret betaler erstatning

Hestene brøt seg ut av en innhegning med strømførsel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var om morgenen 15. januar i år at to Bell-helikopter fløy over den aktuelle gården i Ørje, som ligger i det som tidligere var Østfold fylke.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

«Dette resulterte i panikk og stress for 7 hester, samt at de brøt seg ut av innhegning med strømførsel i», står det i et dokument Forsvarets forum har fått innsyn i.

4000 kroner

Dokumentet drøfter hvorvidt det er grunnlag for å utbetale erstatning etter et krav som følge av hendelsen, og konkluderer med at kravet på 4000 kroner innfris.

Blant annet står det at klager var nødt til å hente inn hestene, undersøke dem for skader og reparere innhegningen som de brøt seg ut av. Dette arbeidet var tidkrevende og klager måtte sette til side andre dagligdagse gjøremål.

Ikke dokumentasjon som tilsier at regler er brutt

Luftforsvarsstaben har fått bekreftet at to helikopter av typen Bell 412 fløy over området i den aktuelle tidsperioden.

«Det finnes ingen data på hvor lavt helikoptrene fløy ved adressen til klager, men skvadronen har opplyst at de drev med trening på lavtflyging/navigasjon som del av et utsjekksprogram. Det er klart at lavtflyging er egnet til å generere en del støy, og det er ikke upåregnelig at hestene ble skremt som følge av dette.»

Det foreligger ikke dokumentasjon som tilsier at regler for militær luftfart ble brutt ved de aktuelle flyginger, går det frem av dokumentet

Powered by Labrador CMS