Nyheter

BEVIS: Videoer som viser slagsmålet har vært sentrale bevis i etterforskningen av masseslagsmålet.

Masseslagsmålet i Åndalsnes: – Ganske voldsomt

Politiet har avhørt flere enn 70 personer etter masseslagsmålet i Åndalsnes natt til søndag 18. februar.

Publisert

Kortversjon:

  • Fire belgiske soldater ble pågrepet og siktet etter en voldshendelse utenfor Nabo'n Pub, hvor en person ble sendt til sykehuset i Molde.
  • Politiet etterspurte videoer fra publikum for å hjelpe i etterforskningen av hendelsen som involverte flere titalls personer.
  • Politiet har avhørt over 70 personer og brukt videomateriale for å identifisere flere involverte.
  • Ytterligere fire belgiske soldater ble siktet basert på videobevis. Saken er nå overlevert til statsadvokaten i Møre og Romsdal for vurdering av straffeforfølgelse.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Søndag 18. februar meldte politiet i Politiet Møre og Romsdal at fire belgiske soldater var pågrepet og siktet etter en voldshendelse, hvor en person ble sendt til sykehuset i Molde.

Senere samme dag etterspurte politiet filmer fra hendelsen som kunne hjelpe til i etterforskningen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det er mulig det er flere personer som er fornærmet i saken. Ta kontakt med politiet dersom du har filmet hendelsen, skrev de tilbake i februar.

Hendelsen skjedde på Nabo'n Pub, hvor barsjef Jovie Neland var på jobb når slosskampen brøt ut.

– Det ble litt knuffing på utsiden her, med rundt 20 til 30 involverte, fortalte barsjef Jovie Neland til TV 2.

Ifølge henne var det en «god blanding» av soldater og sivile som var involvert. Neland sier at hun tilkalte politiet, og at situasjonen roet seg da politiet kom.

Etterforskningen

Politiinspektør Andreas Skorpen-Trøen forteller til Forsvarets forum at politiet fikk melding om hendelsen like etter klokken 02:00 natt til søndag.

– Det ble opplyst om at en person var slått og var liggende på bakken etter et slagsmål. Etter mer informasjon viste det seg å være flere personer innblandet. Både belgiske soldater og norske statsborgere.

Han forklarer at de har brukt store resurser på å innhente bevis i form av filmer og avhør i ettertid av hendelsen.

– Det har vært et ganske voldsomt slagsmål, sier han.

Nå, snart to uker senere, har politiet og etterforskerne enda ikke funnet en klar grunn til hvorfor slagsmålet skjedde.

– På dette tidspunktet er det vanskelig å si hva den utløsende årsaken er. 

– En delegasjon mellom det norske politiet og belgisk militærpoliti har jobbet for å identifisere og avhøre involverte personer, fortsetter han.

På få dager hadde politiet avhørt over 70 personer forklarer han.

– Vi ser jo at det er flere personer på videomaterialet som det er grunnlag for å sikte. Vi får bistand fra lederen for den belgiske bataljonen med å identifisere. Tallet fra fire siktede kan øke, fortalte Skorpen-Trøen til NTB forrige uke.

Nye siktelser 

Mandag denne uken bestemte politet seg for å sikte ytterligere fire belgiske soldater

– Videobevis fra åstedet har ført til identifisering og påfølgende siktelse av de ytterligere fire personene. Vi har samarbeidet godt med belgisk militærpoliti og ledelsen i den belgiske delegasjonen med å identifisere de involverte, sier Politiinspektøren.

Han la den gang heller ikke skjul på at nordmenn kunne bli siktet om etterforskningen skulle vise at også de hadde deltatt i slagsmålet.

Skorpen-Trøen forteller at saken nå er levert fra politiet til statsadvokaten i Møre og Romsdal.

– De vil nå ta den videre vurderingen om straffeforfølgelse i saken.

Skulle statsadvokaten konkludere med videre straffeforfølgelse forteller Politiinspektøren at de ikke vil motsette seg at belgiske soldatene skal forlate landet når dette er tenkt.

– Vi har fått forsikringer om at de vil komme tilbake om dette blir nødvendig. Saken blir overført til statsadvokaten i Møre og Romsdal om kort tid. Det er dem som vil avgjøre en eventuelt straffeforfølgelse i saken, sier Skorpen-Trøen.

Powered by Labrador CMS