Nyheter

NABO'N: HEndelsen skjedde på Nabo'n pu i Åndalsnes natt til søndag.

FOH: De belgiske soldatene har ikke immunitet i Norge

Ingen allierte soldater har immunitet i Norge, opplyser Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NTB.

Publisert

– Når det gjelder allierte soldaters jurisdiksjon på tjeneste her til lands, så reguleres dette av Status of Forces Agreement (SOFA), som betyr at både Norge og Nato-nasjonen som sender soldater har rett til å utøve jurisdiksjon. Norge har førsterett til dette. Eneste unntaket er hvis handlingen utelukkende omhandler senderstatens personell og/eller materiell, eller skjer under utførelse av tjenesteplikter, skriver kommandersersjant Hanne Olafsen ved FOH i en epost til NTB.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Hun opplyser videre at det er uvanlig at utenlandske soldater kommer i slagsmål i Norge.

– Men norske og utenlandske soldater gjenspeiler til en viss grad samfunnet og verden for øvrig, slik at det skjer dessverre fra tid til annen. Siden det er en pågående etterforskning, så blir det ikke riktig å kommentere noe ytterligere på nåværende tidspunkt, sier Olafsen.

Natt til søndag ble fire belgiske soldater ble pågrepet etter en slåsskamp i Åndalsnes.

De fire soldatene er siktet for kroppsskade, opplyste Møre- og Romsdal politidistrikt søndag ettermiddag.

En person ble sendt til sykehuset i Molde med skader etter voldshendelsen. Ifølge politiet har i alt fire personer status som fornærmet. De belgiske soldatene er løslatt fra varetekt.

Powered by Labrador CMS