Nyheter

ULYKKE: Et B-1 Lancer bombefly krasjet utenfor Ellsworth-basen natt til fredag norsk tid. Avbildet er et tilsvarende fly på besøk i Bodø i 2021.

Amerikansk bombefly styrtet

Natt til fredag norsk tid styrtet et B-1 Lancer bombefly, under et landingsforsøk i Sør-Dakota. De fire personene om bord skjøt seg ut av flyet. 

Publisert Sist oppdatert

Like før klokken 18 torsdag lokal tid, styrtet et bombefly av typen B-1 Lancer i nærheten av Ellsworth Air Force Base i Sør-Dakota. Det melder flere amerikanske medier fredag, deriblant CBS. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Flyet og besetning var på et treningsoppdrag og forsøkte å lande da ulykken skjedde. Fire personer var om bord. Alle fire skal ifølge 28th Bomb Wing ha skutt seg ut før flyet traff bakken og er i god behold.

Det skal ha vært dårlig sikt på tidspunktet for ulykken, med lave temperaturer og lavt skydekke. Årsaken til ulykken er så langt ikke offentlig kjent, men avdelingen opplyser at ulykken skal granskes. 

B-1 Lancer er et strategisk bombefly med lang rekkevidde, som har vært i bruk i det amerikanske luftforsvaret siden 80-tallet. Ifølge U. S. Air Forces egne nettsider er Lancer «selve ryggraden» i den amerikanske flåten av langtrekkende bombefly. 

Lancer-flyene har hjemmebase på nettopp Ellsworth Air Force Base, i tillegg til Dyess Air Force Base i Texas. 

USA benytter seg også av bombefly av typen B-2 Spirit og B-52 Stratofortress. I tillegg er B-21 Raider under utvikling. 

Raider skal etter planen erstatte B-1 Lancer og B-2 Spirit, og gjennomførte første testflygning i november 2023. 

Powered by Labrador CMS