Nyheter

USYNLIG: B-21 Raider skal kunne utføre angrep dypt inne på fiendtlig territorium uten å bli oppdaget.
USYNLIG: B-21 Raider skal kunne utføre angrep dypt inne på fiendtlig territorium uten å bli oppdaget.

Dette er USAs nye superbomber

Forrige fredag avduket det amerikanske luftforsvaret et nytt bombefly for første gang på over tre tiår.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Til lyden av dramatisk musikk ved det amerikanske luftforsvarets anlegg 42 i Palmdale i California åpnet to enorme hangardører seg og USAs nye B-21 bombefly kom til syne under den offisielle avdukingen forrige fredag, skriver Defence News.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ikke siden 1988 og avdukingen av B-2 Spirit har USA innført et nytt bombefly.

Les også: Forsvarsmateriell har sendt stridsvogn-anbefaling

USA håper den nye superbomberen vil være så dødbringende at den vil få både Russland og Kina til å tenke seg om to ganger, før de vurderer å gå til krig de neste tiårene, skriver forsvarsnyhetsnettstedet.

Innføringen av det nye B-21 bombeflyet skal markere en milepæl i omformingen av det amerikanske luftforsvaret. Avdukningen kommer på et tidspunkt der Russland har invadert Ukraina og Kinas interesse for Taiwan skaper bekymring.

President Joe Biden har tidligere sagt at USA vil forsvare Taiwan militært dersom de blir angrepet av Kina. Skulle en krig bryte ut med Kina ønsker USA å ha et bombefly som under fiendens radar kan ramme dypt inne på fiendtlig territorium.

LAV SIGNATUR: B-21 Raider er oppkalt etter Doolittle-raidet utført under andre verdenskrig.
LAV SIGNATUR: B-21 Raider er oppkalt etter Doolittle-raidet utført under andre verdenskrig.
Svært avansert

B-21 har avanserte «stealth»-egenskaper som vil kunne gjøre den i stand til å utføre angrep langt inne på en fiendens hjemmebane. Det flaggermuslignende designet og den minimale flykroppen reduserer luftmotstand og dermed signatur som vises på radar.

Det amerikanske luftforsvaret ser for seg at B-21 skal bli den nye ryggraden i fremtidens bombefly-arsenal og et nøkkelelement i det amerikanske forsvaret det neste halve århundret.

Les også: Takker for NASAMS med Grieg-video

Det svært hemmelige bombeflyet vil kunne bære både konvensjonelle våpen og kjernefysiske våpen. Det vil kunne bære ammunisjon for direkte angrep og for såkalte «standoff»-angrep, der våpnene leveres langt fra det tiltenkte målet.

Historisk anskaffelse

Bombefly-programmet skal ha en kostnadsramme på rundt 203 milliarder norske kroner og dermed er B-21 en av de to største fly-anskaffelsene i det amerikanske forsvarets historie, ifølge Defence News.

Etter hvert som flere B-21 blir innført i operativ tjeneste skal den erstatte dagens B-1 Lancer og B-2 Spirit, som etter planen skal være pensjonert i sin helhet de første årene etter 2030.

Det første B-21 bombeflyet har gjennomgått tester på bakken de siste månedene og det neste store steget skal være den første flyturen, som skal gå til Edwards flybase i California. Det er forventet å skje i løpet av 2023.

Powered by Labrador CMS