EGNE ATOMVÅPEN: Amerikanske og sørkoreanske soldater øver sammen i august i år. De vil ha egne atomvåpen på sørkoreansk jord.Foto: Lee Jin-man, AP, NTB
Sørkoreanerne vil ha egne atomvåpen – stoler ikke på amerikansk beskyttelse
Nesten åtte av ti sørkoreanere ønsker at landet skal utvikle egne atomvåpen for å demme opp mot atomtrusselen fra nord. De tør ikke stole på amerikanerne.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Sørkoreanerne frykter at en amerikansk president vil nøle med å bruke atomvåpen mot et eventuelt nordkoreansk angrep fordi presidenten vet at Pyongyang kan ta millioner av amerikanske liv i et gjengjeldelsesangrep.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
I sju tiår har alliansen med USA sikret demokratiske institusjoner og en befolkning som har stolt på at USA vil beskytte dem hvis Nord-Korea skulle prøve å oppfylle drømmen om et forent Korea.
Stor oppslutning om atomvåpen
Men ting er i endring. Hyppige meningsmålinger gir mellom 70 og 80 prosents oppslutning om egne sørkoreanske atomvåpen. Dette gjenspeiler hvordan tilliten til amerikansk beskyttelse er i ferd med å smuldre opp.
– Jeg tror USA en dag kan forlate oss og gå sin egen vei som oppfyller deres nasjonale interesser. Hvis Nord-Korea bomber oss, bør vi kunne gjengjelde likeverdig. Derfor er det bedre for oss å ha egne atomvåpen, sier Kim Bang-rak til nyhetsbyrået AP. Han er sikkerhetsvakt i hovedstaden Seoul.
Som for å underbygge dette budskapet, overvar den nordkoreanske lederen Kim Jong-un to rakettester som simulerte atomangrep på Sør-Korea bare timer før en felles amerikansk-sørkoreansk øvelse skulle starte.
Betyr mye i Asia
Den sterkt økende sørkoreanske oppslutningen om å skaffe seg egne atomvåpen skjer ikke i et vakuum. Det globale atomvåpenkappløpet viser ingen tegn til å stanse opp. Fra 2021 til 2022 økte de ni atommaktene sine investeringer i atomvåpen med 27 milliarder kroner målt i dagens dollarkurs, ifølge en rapport fra Den internasjonale kampanjen mot atomvåpen.
Hvordan Sør-Korea håndterer atomvåpenspørsmålet kan få stor innvirkning på framtiden til flere asiatiske land. Et brudd i den amerikansk-sørkoreanske alliansen kan utfordre den delikate atombalansen som så langt har bidratt til fred i Asia.
Den amerikanske forpliktelsen i forhold til Sør-Korea har vært å svare kraftfullt på ethvert angrep fra Nord-Korea. Den amerikanske avtalen om å forsvare Seoul og Tokyo er fulgt opp med å utplassere 28.500 soldater i Sør-Korea og 56.000 i Japan.
– Den bunnsolide forpliktelsen er ikke bare ord. Den er en realitet. Vi har titusenvis av styrker her. Et angrep vil bety slutten for Nord-Korea, uttalte den daværende øverstkommanderende for det amerikanske militæret, Mark Milley, under et besøk i Tokyo.
Milley ble spurt om han støttet sørkoreanernes ønske om å utvikle egne atomvåpen.
– USA foretrekker ikke-spredning av atomvåpen. Vi mener de er svært farlige, og vi har utvidet vår atomparaply til å omfatte både Japan og Sør-Korea, sa Milley.
Tar ikke lang tid å utvikle
Tanken om egne sørkoreanske atomvåpen har eksistert i flere tiår. Men den har sjelden blitt ytret offentlig. Den sørkoreanske konservative presidenten Yoon Suk-yeol brøt med denne tradisjonen i januar.
– Sør-Korea kan skaffe våre egne atomvåpen hvis situasjonen forverrer seg. Det vil ikke ta lang tid, sa Yoon Suk-yeol, som også holdt muligheten åpen for at Sør-Korea vil be USA om igjen å utplassere amerikanske atomvåpen i Sør-Korea.
Tre måneder senere ble presidentene Joe Biden og Yoon Suk-yeol enige om at Sør-Korea fortsatt skal være ett av landene som forplikter seg til ikke-spredning av atomvåpen. USA lovet å styrke konsultasjonene med Sør-Korea om atomvåpenplanlegging.
Ikke lenge etter presidentmøtet besøkte atomubåten USS Kentucky Sør-Korea. Det er første gang siden 80-tallet at en ubåt med atomvåpen besøker landet.
Trump skremte sørkoreanerne
Deler av bekymringen i Seoul kan spores tilbake til presidentskapet til Donald Trump – og muligheten for at han kan bli gjenvalgt som amerikansk president i 2024. Trump knyttet nære bånd til Nord-Korea og krevde mange milliarder dollar ekstra for å holde de amerikanske styrkene på sørkoreansk jord. Trump stilte også spørsmål ved nødvendigheten av å holde dyre militærøvelser i Sør-Korea.
Den økte sørkoreanske støtten til egne atomvåpen kan også knyttes til det offensive atomvåpenprogrammet Nord-Korea har gjennomført.
Nord-Korea er ett av verdens fattigste land, men kan ha et arsenal av 60 atomvåpen. Landet har også annonsert at de vil utplassere «taktiske raketter» langs grensen i sør.
Vil ha taktiske atomvåpen
Eksperter er enige om at Nord-Korea raskt vil bli overmannet i en konvensjonell krig med Sør-Korea og USA. Ekspertene tror at Nord-Korea kan komme til å bruke taktiske atomvåpen for å beskytte lederskapet.
Den russiske invasjonen i Ukraina kan også ha vist sørkoreanerne at selv vennligstilte nasjoner kan nøle med å hjelpe et land som er i krig med en atommakt.
– Vi har ingen andre alternativer enn å invitere amerikanske taktiske atomvåpen til den koreanske halvøya. Det vil tillate Sør-Korea å bruke disse våpnene, uten at vi skader alliansen med Washington, sier den tidligere presidentrådgiveren Cheon Seong-whun.