Nyheter

MISSIL: Nord-Koreas leder Kim Jong Un ser på det som skal være oppskytingen av et interkontinentalt ballistisk missil.

Nord-Korea om missiltest: Et tydelig signal

Nord-Korea testet mandag det de sier er en ny interkontinental missil. Det uttalte formålet er å kartlegge krigsevnen i møte med økt amerikansk aggresjon.

Publisert Sist oppdatert

Det statlige nyhetsbyrået KCNA melder at landets leder Kim Jong-un bevitnet oppskytingen av den interkontinentale ballistiske missilet Hwasong-18 mandag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Oppskytingen fant sted på et anlegg øst for hovedstaden Pyongyang, og missilet nådde en maksimal høyde på drøyt 6500 meter. Den var i lufta i drøyt 1000 kilometer før den nådde målet i havet, skriver KCNA.

Kim sier at oppskytingen sender «et tydelig signal til de fiendtlige kreftene som har blåst liv i sitt skjødesløse militære konfrontasjonshysteri» mot Nord-Korea.

Skal kunne nå USA

Sør-Korea og Japan mener at nordkoreanerne skjøt opp en missil med rekkevidde til å nå mål i hele USA.

Oppskytingen ble fordømt av de tre landene som et skamløst brudd på resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd. Det var det første interkontinentale missilet landet har skutt opp på rundt fem måneder.

Sikkerhetsrådet skal tirsdag møtes for å diskutere oppskytingen. Det skjer på USAs forespørsel.

Sør-Korea president Yoon Suk-yeol, som har ført en hardere linje mot nabolandet enn forgjengeren, sier at Kim Jong-uns regime «etter hvert vil innse at provoserende handlinger kun vil føre til større smerte».

Aktiverte overvåkingssystem

I en felles uttalelse opplyser Sør-Korea, Japan og USA at de har aktivert et system som skal kartlegge og vurdere Nord-Korea missiloppskytinger i sanntid.

Samtidig ble det lagt fram en plan for felles militærøvelser flere år fram i tid.

Nord-Korea fordømte søndag USA for å ha vist muskler ved å blant annet sende et hangarskip og en atomubåt til Sør-Korea. Dette omtales som «krlgstiltak», og nordkoreanerne svarte med å skyte et ballistisk kortdistansemissil ut i havet utenfor landets østkyst.

Powered by Labrador CMS