Nyheter

PROVOKASJON: Kim Jong-un var å se under en TV-sending på Seoul stasjon i Sør-Korea mandag. Sendingen viste Nord-Koreas nyligste oppskyting av et interkontinentalt ballistisk missil, som skal kunne nå USA.

Testet ballistisk missil som skal kunne nå USA

Det sørkoreanske forsvaret omtaler oppskytingen som en «alvorlig provokasjon» som truer den internasjonale freden.

Publisert

Nord-Korea testet mandag et interkontinentalt ballistisk missil som er kapabel til å treffe mål i hele USA, ifølge japanske myndigheter. USA fordømmer testen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det interkontinentale ballistiske missilet som ble skutt opp denne gangen, kan, basert på kalkulasjoner av missilets bane og avhengig av stridshodets vekt, ha en flyrekkevidde på mer enn 15.000 kilometer. Om det er korrekt, vil hele USAs territorium være innen rekkevidde, sier den japanske parlamentarikeren Shingo Miyake til AFP.

Det sørkoreanske forsvaret sier i en uttalelse at missilet fløy rundt 1000 kilometer før det landet i havet mellom Koreahalvøya og Japan.

I uttalelsen omtales oppskytingen som en «alvorlig provokasjon» som truer den internasjonale freden, og det understrekes at den er i strid med FN-resolusjoner som forbyr Nord-Korea å ta i bruk ballistiske missiler.

USA fordømmer

USA stemmer i.

– Disse oppskytingene, som de andre av ballistiske missiler som Pyongyang har gjennomført i år, bryter med flere sanksjoner fra FNs sikkerhetsråd, sier en talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet til Reuters.

Talspersonen legger til at oppskytingene utgjør en trussel mot Nord-Koreas naboland.

Oppskytingen er Nord-Koreas første test av et interkontinentalt ballistisk missil på rundt fem måneder. Det var den andre missiloppskytingen på få timer, etter test av et ballistisk kortdistansemissil søndag.

Også det landet i Japanhavet, ifølge Sør-Korea, Japan og USA. Det har rekkevidde til å nå flere viktige mål i Sør-Korea, blant dem amerikanske militæranlegg.

Økt spenning

Hendelsen føyer seg inn i rekken av flere våpentester utført av nordkoreanerne.

Spenningene mellom de to landene på Koreahalvøya har økt etter at Nord-Korea skjøt ut sin første spionsatellitt 21. november, stikk i strid med FN-resolusjoner. Oppskytingen ble bredt fordømt internasjonalt.

På samme tid har Sør-Korea intensivert sine felles militærøvelser med Japan.

Powered by Labrador CMS