Nyheter

STØTTE: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa i en FN-tale tirsdag at Tyrkia støtter Aserbajdsjans inngripen.

Tyrkia støtter Aserbajdsjans «antiterror-operasjon»

Over 7000 mennesker er evakuert fra Nagorno-Karabakh og nå fordømmer vestlige land Aserbajdsjans militære inngripen.

Publisert

Fler enn 7000 mennesker er evakuert fra 16 landsbyer etter Aserbajdsjans militære inngripen, ifølge separatistmyndighetene i Nagorno-Karabakh.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Tallene opplyses i et innlegg på X fra Gegham Stepanjan , ombudsmann for menneskerettigheter i republikken som kaller seg Artsakh.

Han skriver også at ustabile kommunikasjonsnettverk og mangel på drivstoff gjør arbeidet vanskelig med å kartlegge konsekvensene i de ulike bebodde områdene i regionen.

Aserbajdsjan gikk inn med militære styrker i regionen tirsdag. Separatistmyndighetene har så langt meldt om at 25 personer, hvorav to sivile, har mistet livet i kamphandlingene.

Tallene er ikke verifisert av uavhengige kilder.

Vestlig fordømmelse

Mens vestlige land fordømmer Aserbajdsjans militære inngripen tirsdag, er naboene Iran og Russland mer nøytrale. Den tydeligste støtten kommer fra Tyrkia.

Les også: Aserbajdsjan angriper Nagorno-Karabakh

Landet innledet tirsdag en militæroperasjon i den armensk-kontrollerte enklaven. Det ble meldt om skyting og artilleriangrep i flere byer.

USA, EU, Tyskland og Frankrike har alle fordømt angrepet og maner til dialog. USAs utenriksminister Antony Blinken krever at Aserbajdsjan umiddelbart stanser krigføringen.

Russland har også krevd en slutt på voldshandlingene, men har refset begge sider for å bidra til eskalering av konflikten i en region der de selv begynner å miste grepet.

– Vi er dypt bekymret over den kraftige opptrappingen av situasjonen i Nagorno-Karabakh, sier det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova.

GÅTT I DEKNING: Barn sover i et bomberom i byen Stepanakert i Nagoro-Karabakh under angrepene mot byen denne uken.

Prøver å mekle

Ifølge president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov er Russland i kontakt med partene i et forsøk på å løse konflikten og sørge for sikkerhet for sivilbefolkningen i området.

Russland har hatt en såkalt fredsstyrke stasjonert i Nagorno-Karabakh siden 2020. Forsvarsdepartementet sier at disse tirsdag har bidratt til å behandle sårede og evakuere minst 469 sivile voksne og barn fra de farligste områdene.

Iran tilbyr seg å mekle i konflikten. Landet har grense til både Armenia og Aserbajdsjan og formaner dem om å respektere våpenhvilen fra 2020.

Erdogan: – Nødvendig

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa i en FN-tale tirsdag at Tyrkia støtter Aserbajdsjans inngripen.

– Regionen er aserbajdsjansk territorium, og noen annen status vil aldri bli akseptert, sa Erdogan under talen i New York og ba om en rask slutt på kamphandlingene.

Han sier Tyrkia støtter at Aserbajdsjan har tatt steg for å «bevare sin territorielle integritet». Erdogan mener Armenia må oppfylle angivelig brutte forpliktelser i våpenhvileavtalen.

Aserbajdsjans president Ilham Alijev sier at styrkene hans avslutter militæraksjonen i Nagorno-Karabakh hvis de armenske separatistene legger ned våpnene sine.

– Antiterroroperasjonen blir stanset hvis separatistene legger ned våpnene sine, står det i en uttalelse fra Alijevs kontor onsdag morgen.

Presidenten kom med budskapet i en telefonsamtale med USAs utenriksminister Antony Blinken, heter det i meldingen.

Aserbajdsjan gikk inn med militære styrker i regionen tirsdag. Separatistmyndighetene har så langt meldt om at 25 personer, hvorav to sivile, har mistet livet i kamphandlingene.

Powered by Labrador CMS