Nyheter

KONFLIKT: En armensk soldat avfyrer artilleri mot aserbajdsjanske styrker under et av mange sammenstøt i oktober 2020 i Nagorno-Karabakh.

Aserbajdsjan angriper Nagorno-Karabakh

Eksplosjoner kan høres i Nagorno-Karabakhs største by etter at Aserbajdsjan har satt i gang det de kaller en «antiterror-operasjon».

Publisert Sist oppdatert

Myndighetene i Aserbajdsjan sier de går til militært angrep på armenske styrker i Nagorno-Karabakh. Eksplosjoner kan høres i det omstridte områdets største by.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

En «antiterror-operasjon» satt i gang for å stanse «provokasjoner i stor skala», hevder Aserbajdsjans forsvarsdepartement tirsdag.

– Stillinger både langs fronten og dype artilleripunkter tilhørende enheter fra Armenias væpnede styrker, i tillegg til kampenheter og militære installasjoner, blir satt ut av spill av presisjonsvåpen, heter det i en uttalelse fra departementet.

Det franske nyhetsbyrået AFP melder om at det høres eksplosjoner i Nagorno-Karabakhs største by Stepanakert.

Nagorno-Karabakh er internasjonal anerkjent som en del av Aserbajdsjan, men deler av området har lenge vært kontrollert av armenske separatister.

– Kun militære mål

Ifølge Aserbajdsjans forsvarsdepartement er ledelsen for russiske fredsbevarende styrker og det tyrkisk-russiske overvåkingssenteret informert om aksjonen.

Målet er angivelig å angivelig å «avvæpne enheter fra Armenias væpnede styrker og sørge for at de trekker seg tilbake fra våre territorier». I tillegg skal deres militære infrastruktur «nøytraliseres».

Kun «legitime militære mål» angripes med presisjonsvåpen, ifølge departementet.

Dette avvises av Ruben Vardanyan, en milliardær som inntil i februar hadde en viktig rolle i den armenske administrasjonen i Nagorno-Karabakh.

– Aserbajdsjan har startet et massivt artilleriangrep mot Nagorno-Karabakh, rettet mot byer og sivile i stor skala, hevder han på meldingstjenesten X, tidligere kjent som Twitter.

Ifølge Armenias regjering er ikke armenske væpnede styrker stasjonert i Nagorno-Karabakh.

DREPT: Konflikten har allerede kostet mange tusen liv på begge sider. Bildet er fra en minneparade for falne soldater i Aserbajdsjan i 2021.

Hevdet å ha blitt angrepet

Verdenssamfunnet anerkjenner Nagorno-Karabakh som en del av Aserbajdsjan, men deler av området har vært kontrollert av armenske separatister siden Sovjetunionens oppløsning.

Regjeringen i Aserbajdsjan hevdet tidligere i september at aserbajdsjanske soldater var blitt beskutt av armenske soldater i et grenseområde. Mandag ble det meldt at seks aserbajdsjanere var drept av en landminer i Nagorno-Karabakh. Disse opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Armenia innledet mandag 11. september en militærøvelse med USA, selv om landet tradisjonelt har vært alliert med Russland. Øvelsen skal etter planen vare fram til i morgen.

En talsperson for USAs kommando i Europa og Afrika (EUCOM) opplyste i forrige uke at 85 amerikanske soldater skulle trene sammen med 175 armenske soldater i denne perioden.

Powered by Labrador CMS