Nyheter
Knuffing blant amerikanske produsenter over norsk dronekjøp
Norge skal skaffe nye langtrekkende droner til Andøya. To amerikanske tungvektere har meldt seg på konkurransen.

Både Northrop Grumman og General Atomics har fått forespørsler fra den norske siden om hva de kan tilby når Norge skal anskaffe nye droner.
General Atomics har meldt inn sin MQ-9B SeaGuardian, mens konkurrenten Northrop Grumman mener deres MQ-4C Triton er det beste alternativet for Andøya, skriver Defense News.
I langtidsplanen står det at Norge skal anskaffe langtrekkende droner med sensorer og systemer for vedvarende overvåking i maritime interesseområder i nord, for å styrke Forsvarets evne til situasjonsforståelse. Innfasingen skal skje fra 2029 til 2032, og de skal ha base på Andøya.
Brigader Jarle Nergård i Forsvarsmateriell sier til nettstedet at de er langt unna en beslutning, og at de på nåværende tidspunkt jobber tett sammen med Luftforsvaret for å definere kravene til materiellet og de operative behovene.
– Det er verken satt tidspunkt for testflyginger eller tidspunkt for den endelige beslutningen, sier brigaderen.
Men konkurransen tilspisser seg allerede mellom de to amerikanske produsentene, ifølge Defense News.
25. juni publiserte visepresidenten for global overvåking ved Northrop Grumman, Jane Bishop, et innlegg på selskapets sider der hun sammenligner de to maskinene, og peker på en rekke svakheter ved konkurrenten. En talsperson hos General Atomics har takket nei til å kommentere Bishops påstander.
Et viktig element for Norge vil være at de nye dronene kan jobbe tett sammen med de maritime overvåkingsflyene P-8, skriver avisen.
Langtrekkende droner er en ny kapasitet for Forsvaret og det beskrives som kompetansekrevende. Derfor skal anskaffelsen gjøres i samarbeid med nære allierte.
Det står i langtidsplanen at Norge ser for seg et lavt antall skrog. Dronene skal også kunne settes inn ved andre behov, som naturkatastrofer og redningsaksjoner.