Meninger

JA TIL SPREDNINGSPRINSIPPET: Leder i Norsk Offisersforbund på Andøya, Stein-Håkon Eilertsen stiller seg bak sjefen i Luftforsvaret sine uttalelser angående spredningsprinsippet av flybaser.

Sjef Luftforsvaret, det skulle vært unødvendig å bruke steroider

Vi har vært unisont enige om at det er fullstendig galskap å gå bort fra spredningsprinsippet.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Etter å ha sett intervjuet med deg på NRK Nyhetsmorgen onsdag 19. oktober, ble jeg positivt overrasket. For det første fremsto du som en troverdig og ærlig sjef for Luftforsvaret. Det har vært flere sjefer i mine snart 40 år i Luftforsvaret, og jeg kan ikke si det samme om alle. Så det skal du ha ros for.

Det andre du skal ha skryt for, er at du bringer spredningsprinsippet av flybaser på banen igjen. Viktigheten med spredning av flybaser er noe jeg og mange flere har påpekt helt siden 2015, da Andøya flystasjon ble foreslått nedlagt. Men vi talte for døve ører, for luftvern skulle som kjent fikse alt.

Fullstendig galskap

Jeg mener jeg har relativ god erfaring, etter flere tiår i Luftforsvaret. Jeg har over lang tid snakket mye med gode kolleger i hele Luftforsvaret, som har lang erfaring og tung kompetanse. Også når det gjelder luftvern. Vi har vært unisont enige om at det er fullstendig galskap å gå bort fra spredningsprinsippet. Vi har også vært fullstendig enige i at luftvern aldri vil kunne beskytte baser fullt ut ved et angrep med missiler.

De som sa oss imot, var politikere og bedrevitere som mente at spredningsprinsippet var en avleggs måte å tenke på. Det som skuffet meg mest i den forbindelse, var at militære ledere på høyt nivå forsvarte politikernes påstander. Hvorfor de gjorde det, kan man bare spekulere i. Men jeg har mine tanker om det.

Stor flystasjon

Jeg er klar over at det for syv år siden var «peace and love» og økonomi som var fokuset. Men som vi har erfart det siste året, snur situasjonen fort i verden. Også i våre nærområder. Det virker som om alt det man ikke skulle glemme fra siste verdenskrig var glemt. Heldigvis er man ikke helt der ennå, men vi kan ikke stikke hodet i sanden og håpe at alt går bra, for det har vi ikke tid til. Dette håper jeg våre folkevalgte på Stortinget forstår nå. Gjør de det, så må de også lytte til deg.

Og som det står i overskriften: Det skulle vært unødvendig å bruke steroider for å komme tilbake til spredningsprinsippet av flybaser.

Til slutt vil jeg minne deg om at dagens nasjonale MPA-base på Andøya fortsatt er operativ og velfungerende, med svært høy stridsverdi. Tolv millioner kvadratmeter store Andøya flystasjon, med hangarer, sheltere, oppstillingsplasser, enorme drivstofflager og enorme armeringsområder vil selvsagt være en ypperlig flystasjon til å inngå i spredningsprinsippet.

Men igjen: Forsvarsledelsen og den politiske ledelsen har ikke lang tid til å bestemme seg. Personellet på Andøya flystasjon trenger og fortjener svar på hva fremtiden og ambisjonene er. Hvis de ikke får disse avklaringene snart, er jeg stygt redd for at du og Forsvaret mister mye personell med stor kompetanse. Min påstand er at vi ikke har råd til det.

Powered by Labrador CMS