Nyheter:

PÅ FLUKT: Jihadistopprøret nordøst i Mosambik har kostet minst 2.600 liv og drevet 670.000 på flukt. Barn ned i elleveårsalderen er halshogd. Her får flyktninger hjelp fra en helsearbeider fra Leger Uten Grenser.

Barn halshogges av jihadister i Mosambik

Barn helt ned i elleveårsalderen er halshogd av militante islamister nordøst i Mosambik, går det fram av en rapport fra Redd Barna.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Jihadistopprøret i Mosambik har til nå kostet rundt 2.600 liv, halvparten av dem sivile, og minst 670.000 mennesker er drevet på flukt fra sine hjem.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Redd Barna har snakket med ofre, blant dem moren til en tolv år gammel gutt som ble halshogd av jihadister mens hun og de tre andre barna gjemte seg.

– Landsbyen vår ble angrepet, og husene ble brent ned den natten, forteller hun.

– Vi forsøkte å flykte inn i skogen, men de tok den eldste sønnen min og halshogde ham. Vi kunne ikke gjøre noe, for da hadde vi også blitt drept, forteller kvinnen.

Ikke trygt

En annen kvinne forteller at den elleve år gamle sønnen hennes led samme skjebne og at hun fortsatt ikke har kunnet gravlegge ham.

– Etter at den elleve år gamle sønnen min ble drept, forsto vi at det ikke lenger var trygt i landsbyen. Vi flyktet til huset til faren min i en annen landsby, men få dager senere begynte de å angripe den også, forteller hun.

Jihadistene kontrollerer nå lange kyststrekninger, blant annet den strategisk viktige havnebyen Mocimboa da Praia, og de rykker stadig lenger inn i landet. Målet deres er å opprette et såkalt kalifat i den oljerike Cabo Delgado-provinsen.

Rystet

Redd Barnas landdirektør i Mosambik, Chance Briggs, er rystet over rapportene om drap på barn og ber omverdenen om å komme ofrene til unnsetning.

– Behovene til barna og familiene deres som er drevet på flukt i Cabo Delgado, er langt større enn ressursene som er tilgjengelige for å hjelpe dem, sier Briggs.

– Nesten 1 million mennesker trues av sult som et direkte resultat av denne konflikten, inkludert de som er drevet på flukt og innbyggerne i områdene de har flyktet til, sier han.

Krisen i det nordøstlige Mosambik ble ytterligere forsterket da området ble rammet av syklonen Kenneth i 2019 og alvorlig flom i fjor.

Troskap til IS

Jihadistene i Mosambik går under navnet al-Shabaab, men har ingen direkte tilknytning til gruppen med samme navn i Somalia.

Opprøret startet i 2017, og to år senere sverget jihadistene troskap til den ytterliggående islamistgruppa IS.

Les også: FN slår alarm om situasjonen i Mosambik

I november i fjor innledet de en stor offensiv og angrep og plyndret en rekke landsbyer. Bolighus og offentlige bygninger ble brent ned, og mange sivile ble drept.

I desember ble minst 20 gutter og unge menn halshogd i et angrep i Muidumbe-distriktet, og 25 regjeringssoldater ble drept i et bakhold i det samme området få dager senere.

Krigsforbrytelser

Amnesty International la i begynnelsen av mars fram en rapport som også anklager regjeringsstyrker og regjeringsvennlig milits i Cabo Delgado for «vilkårlige drap på hundrevis av sivile».

Rapporten anklager også et sørafrikansk leiesoldatselskap, som bistår regjeringsstyrkene med helikopterstøtte, for medvirkning til krigsforbrytelser.

Lest denne? Misjonen i Mali er FNs dødeligste og dyreste

Regjeringshæren i Mosambik avviser Amnestys anklager og kaller dem «usanne».

USAs president Joe Biden stemplet i forrige uke jihadistene i Mosambik som en terrororganisasjon og har sendt militære rådgivere som skal bistå og trene landets regjeringsstyrker. Den tidligere kolonimakten Portugal har lovet å gjøre det samme.

Det franske oljeselskapet Total har investert store beløp i utvinning av naturgass i Cabo Delgado, men evakuerte tidligere i år flere tusen ansatte som følge av sikkerhetssituasjonen.

Powered by Labrador CMS