Nyheter

FEIL MANN: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram og forsvarssjef Eirik Kristoffersen. Kristoffersen var med da norske styrker pågrep feil mann i Afghanistan i 2007.

Gram om Afghanistan-operasjon:
– Utenfor de norske styrkenes ansvarsområde

Om pågripelsen ble gjort på grunnlag av feilaktig etterretning, er dette noe som ligger utenfor de norske styrkenes ansvarsområde, sier forsvarsministeren om operasjonen Eirik Kristoffersen deltok i.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Stortingsrepresentant Ingrid Fiskaa (SV) har stilt forsvarsministeren spørsmål om hva regjeringen visste da norske spesialsoldater skulle pågripe en Taliban-leder i Afghanistan i 2007. En av deltagerne i operasjonen var nåværende forsvarssjef Eirik Kristoffersen, som fikk krigskorset med sverd for bragden. I oktober 2022 avslørte VG at de norske soldatene hadde tatt feil person.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

«Hvilke opplysninger fikk departementet fra Forsvarets spesialkommando (FSK) om identiteten til den pågripne mannen og om han var målet for operasjonen, og hvilken identitet vart oppgitt i rapporten laget av FSK i etterkant av operasjonen, en såkalt Post Operations Report?» spurte Fiskaa 11. juni.

Nå har forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) svart stortingsrepresentanten.

«Om pågripelsen ble gjort på grunnlag av feilaktig etterretning, er dette noe som ligger utenfor de norske styrkenes ansvarsområde, i det man har forholdt seg til en pågripelsesordre fra ISAF HQ (hovedkvarteret for ISAF), som den norske styrken ikke hadde mulighet til å etterprøve», skriver Gram.

The International Security Assistance Force (ISAF) var en flernasjonal styrke som opererte i Afghanistan fra 2001 til 2014.

Ifølge Gram er opplysningene i rapporten som ble levert i etterkant av operasjonen gradert.

«Den overnevnte rapporten (Post Operations Report) er en rapport de norske styrkene leverte til operasjonledelsen (ISAF) i etterkant av endt oppdrag. Opplysningene i denne rapporten kan ikke frigis på bakgrunn av gradering», skriver forsvarsministeren.

Powered by Labrador CMS