Nyheter

INTERNASJONAL TJENESTE: Medaljen «Forsvarets medalje for internasjonal tjeneste» ble for første gang tildelt i år.

Ny medalje deles ut i år: – Steg i riktig retning

Siden 2017 har Norge bidratt med styrker i Natos tilstedeværelse i Litauen. Tjenesten er ikke blitt regnet som en operasjon, og de som har deltatt har derfor ikke fått medalje for innsatsen.

Publisert

Det er nå endret.

I overgangen fra januar til februar fikk den hjemkommende kontingenten fra Litauen tildelt Forsvarets medalje for internasjonal tjeneste for bidraget i Natos Enhanced Forward Presence (eFP) i Litauen.

Det var første gang medaljen ble tildelt. Medaljen blir tildelt personer som har tjenestegjort i utlandet, som tidligere ikke har falt under begrepet internasjonal operasjon. Det gjelder også for eksempel instruktører ved Interflex, som innebærer opptrening av ukrainske soldater.

For resterende styrker som i tidligere kontigenter har tjenestegjort i det baltiske landet vil det etter planen tildeles medalje for tjenesten på veterandagen 8. mai, eller ved kontingentenes avslutningssamling. 

Frigjørings- og veterandagen

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Frigjøringsdagen har blitt markert hvert år siden slutten av 2. verdenskrig. I 2011 etablerte regjeringen veterandagen, som har blitt samkjørt med frigjøringsdagen.

Forsvaret benytter ofte dagen til å hedre soldater og sivilister som på en eller annen måte har gjort en innsats utover det forventede. 

Sjefen for dekorasjonsseksjonen i Forsvarets veterantjeneste, Harald Meum, sier at det i år skal deles ut medaljer på flere titalls steder i Norge.

– 8. mai deles det ut medaljer til personell på over 40 steder i Norge. Primært vil det denne dagen deles ut Intops-medaljer (Forsvarets medalje for internasjonale operasjonar) og Forsvarets medalje for internasjonal tjeneste.

I tillegg skal det deles ut en helt spesiell deltagermedalje fra 2. verdenskrig.

– «Deltagermedaljen 9. april 1940–8. mai 1945» er nå sendt til Australia, hvor den vil bli gitt ut til en person som deltok i handlingene under 2. verdenskrig. Medaljen vil trolig bli gitt like etter frigjørings- og veterandagen, på grunn av  leveringstiden, sier han.

Meum sier at tildelingen av denne  medaljen henger høyt, fordi den så sjelden gis ut for tiden. 

På høy tid

Noen av de som har ventet på Forsvarets medalje for internasjonal tjeneste i lang tid er veteranorganisasjonene, deriblant Norges veteranforbund for internasjonale operasjoner. Generalsekretær Bjørn Robert Dahl sier at det er på sin plass at styrkene blir anerkjent etter sin tjeneste.

– Dette er et viktig steg i riktig retning, men det er fortsatt en vei å gå, sier Dahl.

Han forteller at anerkjennelsen og medaljen er geografisk begrenset, og forklarer det slik:

– Styrker som er i Storbritannia og trener opp ukrainere blir anerkjent og tildelt denne medaljen. Styrker i Norge trener opp ukrainere på akkurat samme måte, men på grunn av at de ikke er utenfor landets grenser får de ikke samme anerkjennelse. 

– Tjenesten må anerkjennes for innsatsen som er gjort, ikke for hvor den er utført. 

Generalsekretæren mener likevel at innføringen av Forsvarets medalje for internasjonal tjeneste er viktig.

– Folk påtar seg et oppdrag på vegne av nasjonen Norge. Ved deployering til Litauen for eksempel er styrkene borte fra familiene sine i 6 måneder, da må myndighetene si tusen takk for tjenesten. Det samme gjelder de som seiler med Nato. De er med på å løser oppdrag, og må anerkjennes deretter.

Powered by Labrador CMS