Nyheter

UBÅTER: Bjørn Arild Gram og Boris Pistorius i Kiel da produksjonen av nye ubåter til Forsvaret startet i september 2023.

Vil styrke undersjøisk infrastruktur i Europa

Nord Stream-sabotasjen i 2022 avslørte hvor utsatt undersjøisk infrastruktur i Europa er. Nå skal et nytt initiativ fra Norge og Tyskland styrke sikkerheten.

Publisert Sist oppdatert

Under Natos forsvarsministermøte torsdag møtte forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sin tyske motpart Boris Pistorius. De to underskrev da en felles uttalelse hvor partene tar initiativ til å styrke Natos rolle i beskyttelsen av kritisk undersjøisk infrastruktur i store havområder som ligger i Natos ansvarsområde.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Tyskland og Norge er fast bestemt på å videreføre dette viktige arbeidet. Som allianse har vi store havområder i Svartehavet, Middelhavet, Atlanterhavet, Nordsjøen og Østersjøen. Disse havområdene er dekket av undersjøisk infrastruktur som sørger for sikker levering av energi og kommunikasjon. Derfor må vi fortsette å forene kreftene våre, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding.

Det er nettopp slike hendelser som ødeleggelsen av Nord Stream- og Baltic Connector-rørledningene, som har avdekket hvor viktig kritisk undersjøisk infrastruktur er for stabiliteten i økonomien, samfunnssikkerheten og forsvaret av alliansen vår, mener Gram.

Fra før av har Nato opprettet et nytt maritimt senter for sikring av kritisk undersjøisk infrastruktur (CUI) som bistår sjefen for Natos allierte maritime kommando i Storbritannia med å ta beslutninger, utplassere styrker og koordinere tiltak.

Norge og Tyskland foreslår nå at det opprettes regionale sentre for ulike havområder, som kan ledes av én eller flere allierte og skal overvåke den undersjøiske infrastrukturen i områdene.

Powered by Labrador CMS